Kulaťák získá novou podobu, tramvajová trať nebude přetínat střed náměstí

Návrh nové podoby Vítězného náměstí. Pramen: IPR PrahaNávrh nové podoby Vítězného náměstí. Pramen: IPR Praha

Vítězné náměstí v pražských Dejvicích by se mělo do pěti let dočkat dlouho očekávané proměny. Městský Istitut plánování a rozvoje

Vítězné náměstí v pražských Dejvicích by se mělo do pěti let dočkat dlouho očekávané proměny. Městský Istitut plánování a rozvoje (IPR) vybral vítěze architektonické soutěže o novou podobu takzvaného Kulaťáku. Podle vítězného návrhu bude mimo jiné přeložena tramvajová trať mimo střed náměstí. Autoři návrhu jsou Pavel Hnilička, Eva Macáková a Josef Filip.

„Po Malostranském a Karlově náměstí pokračujeme s potřebnou změnou i na Kulaťáku. S vítězným návrhem má Vítězné náměstí šanci stát se jedním z nejreprezentativnějších míst v Praze,“ uvedla končící pražská primátorka Adriana Krnáčová.

V návrhu tramvajová trať již neprotíná náměstí, ale střed nově objíždí po jeho západní straně (u Evropské ulice). Navrhované dopravní řešení má pojmout více aut než dnes a zároveň jim umožní plynulejší průjezd. Střed by se pak měl stát klidovou zónou obklopenou stromy, IPR mluví o proměně v opravdové náměstí s univerzálním využitím.

Návrh nové podoby Vítězného náměstí.
Pramen: IPR PrahaNávrh nové podoby Vítězného náměstí.
Pramen: IPR PrahaNávrh nové podoby Vítězného náměstí.
Pramen: IPR PrahaNávrh nové podoby Vítězného náměstí.
Pramen: IPR PrahaNávrh nové podoby Vítězného náměstí.
Pramen: IPR PrahaNávrh nové podoby Vítězného náměstí.
Pramen: IPR Praha

„Podařilo se vybrat takový návrh, který pokračuje v odkazu autora urbanismu Dejvic Antonína Engela a zároveň nabízí více možností využití pro občany. Zejména příjemnější pohyb chodců přes náměstí. Návrh mění Vítězné náměstí na zelenější a přívětivější místo, ve kterém budou lidé chtít trávit čas,“ doplnila náměstkyně primátorky Petra Kolínská.

Stromy oddělí vozovku od středu náměstí a vytvoří prostor pro chodce. Ti se na vzniklé náměstí dostanou díky novému výstupu z metra nebo přechodům. Právě rozmístění stromů mimo jiné ocenila porota. Výrazným prvkem návrhu je centrální monument v podobě obelisku, který byl i v původních plánech Antonína Engela. Porotci doporučili podobu monumentu přenechat výtvarné soutěži. Pomník zahraničním vojákům 2. světové války je kvůli nově vedené dopravě přesunutý na severo-západní část náměstí (směrem k Technické ulici). V návrhu jsou i pítka, nový mobiliář, okrasné kašny a vodotrysky.

Návrh se nyní dopracuje do finální podoby a realizovat by se podle IPR mohl za pět let. Do soutěže vyhlášené letos v dubnu přišlo 40 návrhů.

Tagy IPR praha proměna Vítězné náměstí
43 komentářů