Krušné časy Cathay Pacific. Počty cestujících spadly o desetinu, aerolinky ruší dálkové lety

Boeing 777 v barvách Cathay Pacific v Hongkongu. Foto: Cathay PacificBoeing 777 v barvách Cathay Pacific v Hongkongu. Foto: Cathay Pacific

Největší hongkongský dopravce začíná doplácet na vnitropolitické problémy a protivládní protesty. Po odchodu nejvyšších manažerů firma oznámila za srpen dvouciferný

Největší hongkongský dopravce začíná doplácet na vnitropolitické problémy a protivládní protesty. Po odchodu nejvyšších manažerů firma oznámila za srpen dvouciferný pokles počtu cestujících a pozastavení provozu na řadě dálkových linek.

Cathay Pacific v srpnu přepravily 2,906 milionu cestujících, o 11,3 % méně než před rokem. Firma v oznámených přepravních výsledcích příčiny poklesu detailněji nerozebírá, není v nich ani slovo o protivládních demonstracích.

„Srpen byl mimořádně náročný měsíc. Jak pro Cathay Pacific, tak Hongkong. Počty návštěvníků klesly meziročně o polovinu a výrazně ovlivnily naši výkonnost,“ řekl obchodní ředitel aerolinek Robert Lam. Na výrazný pokles počtu cestujících do Hongkongu si stěžují i jiné aerolinky. „Nečekáme, že září bude pro nás jednodušší,“ dodal Lam.

Pro firmu je ještě horší zprávou, že největší pokles postihl aerolinky v prémiových třídách, celková obsazenost letadel klesla na 80 %. Aerolinky kvůli úsporám chystají škrty zejména v dálkových letech.

Podle serveru Routes Online firma ruší nebo výrazně omezí v zimě provoz linek do Dublinu, Paříže, Frankfurtu , New Yorku, Washingtonu a Vancouveru.Původně přitom firma plánovala růst kapacity o šest procent.

Agentura Reuters současně informovala, že společnost podle dopisu zaměstnancům oznámila, že zcela zastavila příjímání  nových zaměstnanců.

Tagy Cathay Pacific
8 komentářů