Krnov věří sdíleným kolům. Rozšíří provoz stanic, systém obnoví už v březnu. Provoz zajistí opět nextbike

Sdílená kola v Krnově. Foto: Krnov.czSdílená kola v Krnově. Foto: Krnov.cz

Město letos v rozpočtu počítá v rozpočtu s částkou 1,5 milionu korun na bikesharing.

O dva měsíce dříve a s větším počtem parkovacích stanic začne letos fungovat systém sdílených kol v Krnově. Další dva roky ho bude provozovat společnost nextbike. Ta se jako jediná přihlásila do zadávacího řízení.

O rozšíření systému sdílených kol informovalo město v tiskové zprávě. V Krnově nextbike bude provozovat celkem 100 jízdních kol od 1. března do 30. listopadu. Sezóna se tak prodlouží, loni se kola objevila v Krnově až na počátku května.

Cena za půjčení kola zůstává stejná jako v loňském roce. Prvních 15 minut jízdy bude zdarma, každých dalších započatých 30 minut jízdy přijde na 12 korun. V rozpočtu města na rok 2022 je na službu sdílených kol vyčleněna částka 1,5 milionu korun. Nabídková cena firmy nextbike za jednu výpůjčku kola činí 16,44 korun bez DPH.

V Krnově žije zhruba 24 tisíc obyvatel. Loni zaznamenal nextbike celkem 29 316 výpůjček. Nejvíce vytíženým dnem v týdnu byl pátek. Nejčastěji si lidé půjčovali kola kolem 16. hodiny, o víkendu v 19 hodin. Většina výpůjček nepřesáhla délku 15 minut. „Nejvíce využívanou stanicí jak pro půjčení, tak pro vrácení kol byla ta, která se nachází u prodejny Hruška v Opavské ulici,“ uvedla cyklokoordinátorka Kristýna Kutálková z odboru rozvoje města. Město Krnov za poskytování této služby občanům zaplatilo loni firmě nextbike 598 tisíc korun.

Systém bikesharingu v Krnově začínal s dvaceti stanicemi. V průběhu roku se pak jejich počet zvýšil o šest a letos jich bude už třicet. „Čtyři další stanice by se měly objevit v okrajových částech města, jako je Ježník, Kostelec nebo vzdálenější oblast Sídliště pod Cvilínem. Tipů máme více. Jejich umístění bude ještě upřesněno s dodavatelem,“ dodala Kutálková.

Tagy bikesharing Krnov nextbike
1 komentář