Křižovatku lokálek ve Šluknovském výběžku čeká modernizace za 119 milionů

Železnicí stanice Mikulášovice dolní nádraží. Foto: Gumideck/Wikimedia CommonsŽeleznicí stanice Mikulášovice dolní nádraží. Foto: Gumideck/Wikimedia Commons

Sdružení firem Porr a AŽD Praha získalo zakázku na velkou modernizace železniční stanice Mikulášovice dolní nádraží. Správu železniční dopravní cesty

Sdružení firem Porr a AŽD Praha získalo zakázku na velkou modernizace železniční stanice Mikulášovice dolní nádraží. Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) vyjde o osm milionů dráž, než původně plánovala.

Vítězství Porru a AŽD vyplývá z údajů v registru smluv. SŽDC zaplatí za zakázku 118,9 milionů korun bez DPH, odhadovaná cena byla 110,8 milionů korun. Během akce má dojít k modernizaci kolejiště i zabezpečovacího zařízení. Akce bude znamenat nepřetržitou výluku od května do září. Vedle toho SŽDC opraví i zchátralou výpravní budovu.

Na mikulášovickém dolním nádraží se kříží tratě na Dolní Poustevnu, Velký Šenov a Panský. Zatímco na trati Rumburk – Dolní Poustevna jezdí aktuálně dvanáct párů vlaků, trať ve směru Panský a Rumburk spíše skomírá: jsou na ní objednané vlaky až od konce března do začátku listopadu a většina jen o víkendech, během prázdnin denně.

„Náplní rekonstrukce stanice Mikulášovice dolní nádraží je především modernizace staničního zabezpečovacího zařízení s cílem zkrátit staniční provozní intervaly. Umožní to instalace moderního zabezpečovacího zařízení, které nahradí stávající systém ručního přestavování výhybek a jejich uzamykání výměnovými zámky,“ popsala SŽDC v tiskové zprávě hlavní úpravy.

Dojde také k úpravě konfigurace kolejiště a zvýšení nástupních hran do normové výšky 550 milimetrů nad kolejnicí. Kromě vnějšího nástupiště před výpravní budovou zde vznikne další, tentokrát poloostrovní. K němu bude přístup přes centrální přechod zabezpečený výstražnou signalizací.

Součástí akce je i výměna zabezpečení železničního přejezdu přes silnici III. třídy v blízkosti zastávky Vilémov u Šluknova, kde je dnes trvalé omezení traťové rychlosti.

Pokud jde o samotnou výpravní budovu, aktuálně se opravuje střešní krytina a vyměňují okna. „Připravuje se i nová fasáda, která přijde na řadu po dokončení modernizace,“ doplnila mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Ve Šluknovském výběžku jde letos o další velkou investici do dopravy. Ústecký kraj zde letos začíná s opravami dvou silnic II. třídy.

.

Tagy AŽD Praha Mikulášovice dolní nádraží Porr Správa železniční dopravní cesty SŽDC trať 083 Rumburk - Dolní Poustevna trať 084 Rumburk - Mikulášovice
67 komentářů