Křižovatka Drysice na D46 dostala nové připojovací pruhy, omezení zmizí v neděli

Dálnice D46 v úseku křižovatky Drysice (říjen 2022). Pramen: ŘSDDálnice D46 v úseku křižovatky Drysice (říjen 2022). Pramen: ŘSD

Na D46 bylo zmodernizováno zatím pět křižovatek, další na řadě by měla být příští rok křižovatka Vyškov.

Stavební firmy Kareta a Silnice Group dokončují práce na modernizaci mimoúrovňové křižovatky Drysice na dálnici D46, které se někdy přezdívá Hanácká dálnice. Od nedělního odpoledne bude úsek dálnice D46 u Drysic znovu průjezdný bez omezení, oznámilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Cílem stavby byla kompletní modernizace dálniční křižovatky v Drysicích, jejíž parametry již nevyhovovaly aktuálním nárokům na bezpečnost provozu,“ uvedl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Přestavba přinesla především doplnění připojovacích a odbočovacích pruhů. Původní řešení křižovatky bylo z roku 1983, kdy se postavily jen připojovací klíny. Ty jsou dnes považovány za dopravní závadu, neboť neumožňují bezpečný nájezd a sjezd.

MÚK Drysice na D46. Pramen: ŘSD

V rámci stavby byly také zrekonstruovány a zvýšeny dvě protihlukové stěny o celkové délce 486 metrů, které mají chránit obyvatele Drysic před hlukem z dálnice. „Také jsme upravili kanalizaci, odvodnění, vybudovali opěrné a gabionové zdi a zmodernizovali úsek dálnice D46 o celkové délce zhruba jeden kilometr,“ doplnil ředitel oblasti Olomouc společnosti Kareta Ladislav Moťka.

Přestavba se prováděla ve dvou etapách kvůli nutnosti rozšíření a rekonstrukce dálničního mostu. První na řadě byla pravá polovina dálnice, kde práce skončily loni v prosinci. Na levou polovinu se stavbaři vrátili letos na jaře.

Sdružení firem zvítězilo v tendru s cenou 187,4 milionu korun, když předpokládaná cena byla 202,3 milionu.

Čtyřicetikilometrová dálnici mezi Olomoucí a Vyškovem supluje nedokončenou dálnici D1, ŘSD se ji snaží modernizovat od roku 2011. Kultivace spočívá především v přestavbě nevyhovujících křižovatek, kterým z dob výstavby před desítkami let chybějí právě připojovací pruhy. Zmodernizováno bylo zatím pět křižovatek (včetně Drysic). Byla také instalována například nová svodidla.

Další na řadě by měla být křižovatka Vyškov, jejíž přestavba má začít příští rok.

Tagy D46 MÚK Drysice ŘSD
2 komentáře