Kritizovaní jezevčíci dostali novou verzi. Nad dveřmi metra ukazují už jen jednu linku

Alternativní zjednodušená verze jezevčíků v pražském metru. Foto: PIDAlternativní zjednodušená verze jezevčíků v pražském metru. Foto: PID

Alternativní verze jezevčíků doplnila ty předchozí ve třech soupravách metra. Porovnávat je půjde do března.

Loni v listopadu představil ROPID novou testovací verzi „jezevčíků“, tedy podlouhlého navigačního schématu nad dveřmi vozů metra. Vycházejí z nové černé grafiky konceptu Čitelná Praha, řada cestujících na ně však na sociálních sítích reagovala negativně.

Diskutujícím často vadilo, že z jezevčíků zmizely názvy městských částí a piktogramy důležitých staveb. Linky jsou na schématu nad dveřmi nově uvedeny v odlišném pořadí. Podle autorů se částečně jedná o přípravu na vložení budované linky metra D.

Grafici tak nyní připravili jejich další verzi. Zobrazuje pouze konkrétní linku metra, na které se cestující právě nacházejí. Úpravou ke zlepšení čitelnosti prošlo také schéma celkového trasování linek metra s detailem centra.

Nová schémata je možné od loňska vidět ve třech testovacích soupravách na každé z linek metra. Podle autorů si je tak může každý prohlédnout a porovnat s původní verzí na druhé straně vozu.

Alternativní zjednodušená verze jezevčíků v pražském metru. Foto: PIDUpravené dopravní schéma v pražském metru. Foto: PIDUpravené dopravní schéma v pražském metru. Foto: PIDAlternativní zjednodušená verze jezevčíků v pražském metru. Foto: PIDAlternativní zjednodušená verze jezevčíků v pražském metru. Foto: PIDAlternativní zjednodušená verze jezevčíků v pražském metru. Foto: PID

Nejnovější alternativní zjednodušené verze ROPID doplnil do všech testovacích souprav. Lidé je mohou porovnat do konce března.

Během následujících týdnů pak proběhne ve vozech metra i ve stanici Jiřího z Poděbrad uživatelský průzkum. Autoři grafiky budou od cestujících zjišťovat, jak jsou nové prvky čitelné a kterou z nabízených variant by preferovali.

Zčernají další zastávky i nádraží. Čitelná Praha ukázala své plány, chystá i nový vyhledávač

Ve stanici Jiřího z Poděbrad se pak bude také zkoumat upravená verze vodorovného schématu stanic metra a také nové vertikální schéma stanic na začátku nástupiště, které autoři nazývají teploměr.

Rozporuplné reakce

Nová grafika se už přes rok testuje ve stanici metra Palmovka. Černé totemy a navigaci získala i nová železniční zastávka Rajská zahrada. Postupně přibývají i na veřejných prostranstvích.

Tradičně kritičtí uživatelé na sociálních sítích ji nevnímají příliš pozitivně. Na problémy upozornily i závěry dosavadních průzkumů. Lidé se často ptají po důvodech nutnosti změn a vadí jim také návrat k černému podkladu, který metro používalo v 70. letech minulého století a někteří lidé ho vnímají jako „pohřební“. Podle autorů konceptu se však čitelnost výrazně zlepšila.

Černá funguje, jiné změny ale lidé nechápou. První výsledky nového designu pražské MHD

Nová grafika informací ve vozech metra je k vidění v těchto soupravách:

Linka A, soupravy typu 81-71M: 3371-3375, 3398-3399 a 3397-3396
Linka B, soupravy typu 81-71M: 3363-3364, 3342-3354 a 3312-3326
Linka C, soupravy typu M1: 4135-4136, 4157-4158 a 4165-4166

Tagy Čitelná Praha metro ropid
173 komentářů