Kritizované směnárny na Ruzyni bude dál provozovat Interchange. Kurzy však musí držet v limitu

Směnárna Interchange, která má exkluzivní smlouvu s Letištěm Praha. Zdroj: InterchangeSměnárna Interchange, která má exkluzivní smlouvu s Letištěm Praha. Zdroj: Interchange

Společnost v minulosti čelila silné kritice za zneužívání svého exkluzivního postavení.

Letiště Praha uzavřelo smlouvu na poskytování směnárenských služeb v terminálech na následujících pět let. Vítězem koncesního řízení se stal současný provozovatel, společnost Interchange. Podle letiště uspěl mezi čtyřmi přihlášenými uchazeči.

Společnost v minulosti čelila silné kritice za zneužívání svého exkluzivního postavení a nabízení nevýhodných kurzů. Tomu by nyní měla zabránit nová pravidla, která byla podmínkou soutěže.

„Nově se u tří stěžejních měn zastropují podmínky směny v porovnání ke středovému kurzu ČNB na maximálně 15 procentech,“ uvedl Michal Procházka z tiskového oddělení Letiště Praha. Dodal, že nastavené kurzovné je podle něj na spodní hranici v porovnání napříč evropskými letišti.

Limit takzvaného kurzovního spreadu je určen pro euro, dolar a britskou libru.

„V případě rezervace měny online a vyzvednutí měny na letišti činí strop obchodování pro zmíněné tři měny dokonce jen 5 procent, což by mohlo být zajímavé zejména pro tuzemské cestující,“ uvedl člena představenstva letiště Jakub Puchalský.

Změny a nový koncept kurzové marže byly hlavním kritériem koncesního řízení. Další podmínkou koncesního řízení byla zkušenost s provozováním směnárenské činnosti a výplaty vratek DPH minimálně na třech mezinárodních letištích.

Za porušení pokuta 10 tisíc

Vítěz tendru začne za nových podmínek nabízet směnárenské služby od 1. prosince. Předpokládaná hodnota koncese byla téměř 9,5 miliardy korun. Jaká je konečná dohodnutá částka, letiště neuvedlo.

Mezi vysoutěžené služby patří také provoz bankomatů, vyřízení a výplaty vratek DPH a peněžní služby včetně převodu hotovosti. Exkluzivitu bude mít operátor na směnárenské služby a bankomaty v neveřejném prostoru obou letištních terminálů.

Za každé porušení kurzového stropu bude nově provozovateli hrozit smluvní pokuta ve výši 10 tisíc korun. V případě soustavného porušování bude mít letiště právo odebrat exkluzivitu nebo smlouvu vypovědět.

„Nový provozovatel bude mít také nad rámec zákona povinnost vyřídit storno transakce ve veřejné části, pokud byla transakce provedena v neveřejné části letiště, do které již klient nemá přístup,“ dodává Procházka.

Od roku 2019 v Česku totiž platí novela zákona, podle které je každá směnárna povinná do tří hodin od výměny peněz přijmout vaši reklamaci a částku vrátit zpět.

Změny čekají některé přepážky směnáren, které budou podle letiště přestaveny do moderního vzhledu.

Smlouva nešla vypovědět

Podle Puchalského při přípravě tendru vycházeli z rešerše napříč jinými mezinárodními letišti, aby si ověřili podmínky nabízených kurzů.

Letiště v minulosti na kritiku neférových kurzů reagovalo tím, že mu zákony neumožňují kurzovní marži ani poplatky nijak regulovat. Uzavřená smlouva vzešlá z výběrového řízení podle představitelů letiště nešla vypovědět.

„Je to jednoduché. Letiště chce 23 milionů měsíčně nájem. Firma musí nějakým způsobem vydělávat a my musíme mít takhle malinké kurzy,“ citovala v minulosti jednoho z letištních směnárníků televize Nova.

V boji proti nevýhodným kurzům se v minulosti angažovala i tehdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Dohodla s vedením letiště umístění cedulí s aktuálním kurzem centrální banky. Ty však byly podle cestujících nevýrazné a šly snadno přehlédnout.

Česká národní banka směnárnu na letišti v minulosti pokutovala pouze za nedostatečnou informovanost klientů o tehdy požadovaném transakčním poplatku ve výši 27 procent. Pokutu udělila v roce 2015.

Tagy Jakub Puchalský letiště praha Letiště Václava Havla Praha
33 komentářů