Kritika k americkým leteckým regulátorům: riziko zablokování pedálů směrovek Boeingu neberou vážně

Boeing 737 MAX United Airlines. Zdroj: United AirlinesBoeing 737 MAX United Airlines. Zdroj: United Airlines

S vadnými díly může stále létat na 40 provozovatelů Boeingu 737 z celého světa.

Šéfka amerického Národního úřadu pro bezpečnost dopravy (NTSB) Jennifer Homendy veřejně zkritizovala tamní Federální úřad pro letectví (FAA) za bagatelizování naléhavosti řešení možné závady systémů směrového řízení letounů Boeing 737. Informují o tom americká média, například Business Insider.

Kritika Homendy přichází poté, co NTSB vydala bezpečnostní doporučení v souvislosti s únorovým incidentem letounu Boeing 737 MAX, kdy se mu při přistání na letišti Newark zasekly pedály směrového řízení.

„Přestože vyšetřování stále probíhá, jsem zklamaná, že FAA dosud nepřistoupil k opatřením, která by řešila riziko zablokování systému směrového řízení, přestože uplynulo šest měsíců od vydání naší předběžné zprávy o tomto incidentu,“ uvedla Homendy v dopise pro FAA.

Podle Homendy je důvod k urgentnímu zásahu ještě silnější, protože FAA se po zahájení vyšetřování dozvěděl o dvou podobných incidentech, které se staly u zahraničních provozovatelů letounů v roce 2019.

„Během informování médií a kongresových výborů jsem se dozvěděla, že FAA bagatelizuje naléhavost této otázky a tvrdí, že dotčené součásti již nejsou v provozu. Podle informací, které jsme obdrželi od Boeingu a předali FAA, je toto tvrzení nesprávné,“ dodala Homendy.

Jak napsaly The Seattle Times, součástky, které mohly způsobit zaseknutí pedálů směrového řízení, mohou být aktuálně v provozu nejméně u 40 dopravců ze zemí mimo USA. Informace poskytnuté společností Boeing naznačují, že 271 podezřelých dílů může být používáno v letadlech provozovaných těmito společnostmi, zatímco 16 může být stále v provozu v USA. Jaké aerolinky mohou díly stále používat, NTSB neuvedla.

Tagy boeing Boeing 737 Boeing 737 MAX Boeing 737 NG FAA MAX NTSB
19 komentářů