Kremlíkovy personální šachy. Dozorčí rada státního podniku Cendis chce vyhazov ředitele

Vladimír Kremlík představuje elektronickou dálniční známku. I na jejím provozu by se měl Cendis podílet. Foto: twitterový účet Vladimíra KremlíkaVladimír Kremlík představuje elektronickou dálniční známku. I na jejím provozu by se měl Cendis podílet. Foto: twitterový účet Vladimíra Kremlíka

Díky jejich systému lze přijít na kterýkoliv úřad i mimo trvalé bydliště a nechat si vystavit řidičský průkaz. Stejná firma

Díky jejich systému lze přijít na kterýkoliv úřad i mimo trvalé bydliště a nechat si vystavit řidičský průkaz. Stejná firma připravuje jednotnou jízdenku pro českou železnici nebo má hlídat nového provozovatele mýta.

Řeč je o státním podniku Cendis – Centrum dopravních informačních systémů Ministerstva dopravy ČR.  Jeho vedení čekají nejspíše změny: dozorčí rada navrhla ministrovi dopravy Vladimírovi Kremlíkovi odvolání ředitele firmy Jana Chovance. Chovanec informaci o návrhu na své odvolání potvrdil, dál ale odmítl záležitost komentovat.

Konec navrhli dva členové, kteří byli zvoleni do dozorčí rady teprve na konci července: její předseda Richard Ščerba a Miroslav Honzík. Oba kdysi působili například ve Vězeňské službě. Jejich současné působiště není veřejné, ministerstvo dopravy jejich životopisy neposkytlo.

Není ale jasné, kdo konkrétně navrhl tyto dva členy do dozorčí rady Cendisu, když s dopravou nemají nic společného. „Jednalo se o nominaci ministerstva dopravy, schválenou vládním výborem pro personální nominace. Základem byla jejich dosavadní profesní kariéra a odbornostní profil,“ uvedla mluvčí Lenka Rezková.

Ministr dopravy na dotazy k tomu, proč navrhl Honzíka a Ščerbu, neodpověděl. Honzík se o svém působení v dozorčí radě odmítl zcela bavit, Ščerba pouze uvedl, že nabídku dostal přímo od Kremlíka. Dál se nechtěl ke svému působení v dozorčí radě vyjadřovat, protože je na dovolené.

Podle informací deníku Zdopravy.cz si pozval Kremlík Chovance na pátek. Šéfa státního podniku může odvolat pouze ministr, samotná dozorčí rada k tomu nemá kompetence, pouze doporučuje.

Václav Jirovský z Fakulty dopravní ČVUT podle svých slov nechápe, proč by mělo dojít v čele Cendisu k personální změnám. S Cendisem spolupracoval v posledních letech kvůli mýtnému systému. „Cendis úkoly nejen kolem mýta zvládl skvěle, tým vedený panem Chovancem dobře funguje. Nerozumím tomu, proč by měl být teď odvolán, vzhledem k tomu, že na tuto pozici musí být značná odborná erudice a zkušenosti v oboru,“ řekl Jirovský.

Na chystané personální výměně je pozoruhodná i jiná informace. V e-mailové korespondenci o Cendisu se objevuje i jméno poradce premiéra Andreje Babiše Jaroslava Ungermana. Není přitom jasné, z jakého důvodu poradce premiéra a podle serveru Neovlivní někdejší člen Lidových milicí řeší personálie ve státní firmě pod ministerstvem dopravy. Ungerman na dotazy neodpověděl.

Kremlík za svého krátkého působení zatím už dvakrát vyměnil ředitele Ředitelství silnic a dálnic. V létě skončil v jeho čele Pavol Kováčik, oficiálně kvůli zdravotním důvodům. Kováčik pak později uvedl, že ve skutečnosti skončil kvůli sporům s Kremlíkem, který opakovaně mluví o konci ze zdravotních důvodů.  Podle informací Zdopravy.cz chystá na ministerstvu Kremlík organizační změny, které sníží vliv některých náměstků a povedou současně zřejmě i ke změnám v čele některých odborů.

Význam Cendisu na ministerstvu v posledních dvou letech výrazně stoupl, loni měl státní podnik se zhruba padesáti zaměstnanci obrat už téměř 70 milionů korun. Má přitom na starost další velké projekty: přípravu a provoz systému státního jednotného tarifu pro všechny železniční dopravce, ministerstvo také počítá s tím, že bude dělat supervizi nového mýtného systému.

Tagy Cendis Jan Chovanec Jaroslav Ungerman Ministerstvo dopravy Miroslav Honzík Richard Ščerba Top Vladimír Kremlík
5 komentářů