Kremlík viní Prahu 22 z chyb s povolením části Pražského okruhu. Zpoždění nehrozí, tvrdí starosta

Ministr dopravy Vladimír Kremlík se pustil do stavebního úřadu Prahy 22, že svoji chybou zpožďuje přípravu Pražského okruhu, konkrétně úseku

Ministr dopravy Vladimír Kremlík se pustil do stavebního úřadu Prahy 22, že svoji chybou zpožďuje přípravu Pražského okruhu, konkrétně úseku 511 od D1 do Běchovic. Městská část chybu uznala, podle jejího starosty Vojtěcha Zelenky ale neovlivní dobu povolování.

„Kvůli chybě stavebního úřadu Městská část Praha 22 budeme nejspíš muset opět posunout začátek stavby SOKP 511 Běchovice – D1,“ uvedl Kremlík na svém facebooku.

https://www.facebook.com/VKremlik/photos/a.2898206457070530/3088267274731113/

Chyba se stala v červnu, kdy stavební úřad začal s územním řízením. „Ze strany našeho stavebního úřadu nastalo pochybení, kdy i po dvoustupňové kontrole zapomněl náš stavební úřad obeslat všechny účastníky řízení z katastru Dubče. Zároveň v rozeslané projektové dokumentaci chyběly některé objekty plynových zařízení. Toto vše je již napraveno a z důvodu právní jistoty bude probíhat ještě jedno veřejné projednání,“ řekl starosta Prahy 22 Vojtěch Zelenka. Nové projednávání je naplánováno na 18. prosince.

Podle starosty ale pochybení nemá vliv na konečný termín vydání územního rozhodnutí. „Nejprve je nutné řádně a profesionálně vypořádat všechny připomínky od účastníků řízení. Jedná se o více než tisíc připomínek od zhruba 120 fyzických či právnických osob. Tento proces zabere ještě pár měsíců v roce 2020. Podle vyjádření našeho stavebního úřadu chtějí mít vypořádání připomínek uzavřeno nejpozději do 31.3.2020,“ dodal Zelenka.

Pražský okruh je jedna z nejvíce chybějících dopravních staveb v zemi, mluví se o ní desítky let. Podle Zelenky může nastat zpoždění pouze v případě, že po veřejném projednání podá někdo ještě další připomínky. Upozornil však, že klíčové je se s připomínkami správně vypořádat, podle nich jsou některé na špičkové úrovni. „Čím lépe budou připomínky vypořádány a vyargumentovány ze strany našeho stavebního úřadu, tím více se omezuje možnost dalšího soudního napadení celého projektu,“ dodal Zelenka.

Podle něj pražský magistrát městské části pomohl dodatečnými financemi na odborné posudky, na které by neměl stavební úřad městské části kapacitu. Celý proces územního řízení ukazuje i další paradox tuzemských zákonů: o obří liniové stavbě za miliardy korun rozhodují úředníci, kteří přitom nemají s tak velkými projekty zkušenosti. Od 1. srpna přechází nové liniové stavby už na krajské úřady.

Jisté ale je, že územní rozhodnutí nebude pro celý úsek do konce roku. To o víkendu v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib. Pokud půjde vše dobře, ŘSD chce úsek mezi D1 a D11 začít stavět v příštím roce a hotovo by mohlo být v roce 2025.

Tagy D0 D11 Pražský okruh Ředitelství silnic a dálnic ŘSD ČR SOKP 511
33 komentářů