Kraj versus město: Středočeský úřad zrušil parkovací zóny v Říčanech

Zpomalovací pryžové prahy v Říčanech. Foto: ricany.czZpomalovací pryžové prahy v Říčanech. Foto: ricany.cz

Město s tím nesouhlasí a podá správní žalobu na zrušení tohoto rozhodnutí.

Středočeský krajský úřad zrušil dopravní opatření v Říčanech u Prahy, jejichž součástí jsou parkovací zóny. Vydáním opatření obecné povahy byl podle krajského odboru dopravy porušen zákon, vyplývá z rozhodnutí na úřední desce kraje. Město s tím nesouhlasí a podá správní žalobu na zrušení tohoto rozhodnutí. Na dnešní referendum o parkovacích zónách to nemá vliv, parkovací systém je platný minimálně do nabytí právní moci nebo do rozhodnutí soudu, řekl starosta David Michalička (Klidné město). Krajský úřad tvrdí, že postupoval v souladu s platnými právními a úředními postupy.

Úřednice z odboru dopravy zrušila městu dopravní značení uvnitř parkovací oblasti, ne přímo parkovací systém. Bez dopravního značení však parkovací oblast nemůže fungovat. „Středočeský kraj předmětným rozhodnutím zrušil opatření obecné povahy vydané Městským úřadem Říčany, kterým bylo stanoveno svislé a vodorovné dopravní značení na silnicích a ulicích města v souvislosti se zavedením projektu Parkuj dobře v Říčanech,“ řekl mluvčí kraje David Šíma.

Podle Michaličky rozhodnutí vykazuje několik zásadních pochybení, například nesprávnou interpretaci zákona o silničním provozu. Město podá správní žalobu na zrušení rozhodnutí spojenou s návrhem předběžného opatření na odklad jeho účinku. „Pokud by došlo k jakémukoli poškození města v důsledku nesprávného úředního postupu, budou se Říčany domáhat svých práv rovněž soudně,“ uvedl starosta. Opravný prostředek je podle něj časově limitován, a pokud by se věc nestihla včas soudně projednat, město by muselo dočasně dopravní značení zakrýt. Zároveň by určitou dobu nemohlo od řidičů vybírat peníze za parkování.

Rozhodnutí bylo na úřední desce vyvěšeno v pondělí, den před termínem referenda. Zástupci radnice se tomu podivili, Šíma ale souvislost s referendem odmítl. „Příslušný odbor v dané věci rozhodoval zcela dle standardních postupů, zásadně proto odmítáme, že by k rozhodnutí došlo v návaznosti na dnes konané referendum,“ řekl Šíma.

Stěžovatel poukazoval například na zřízení placeného stání na některých obousměrných komunikacích bez dodržení dostatečného průjezdního pruhu pro každý směr jízdy nebo kritizoval umístění zpomalovacích prvků. Krajský odbor dopravy mu dal za pravdu, opatření je podle něj s to negativně ovlivnit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Vedení města se proti tomu ohradilo. Podle Michaličky odbor dopravy Říčanům opět „hází klacky pod nohy“. Starosta připomněl situaci z roku 2018, kdy krajský úřad zrušil zákaz průjezdu kamionů městem. Radnice podstoupila celý proces znovu a opatření obecné povahy znovu nabylo účinnosti.

Krajský úřad výhrady města odmítá. Odbor dopravy podle Šímy postupoval při rozhodnutí zcela v souladu s platnými postupy. „Napadené opatření obecné povahy posoudil jak po stránce procesní, tak po stránce věcné, přičemž po jeho důkladném posouzení dospěl k závěru, že napadané opatření obecné povahy je nepřezkoumatelné, vnitřně rozporné a v mnoha ohledech v rozporu se zákonem,“ dodal Šíma.

Podle říčanské opozice za STAN krajský úřad rozhodl, že přestávají platit dopravní opatření spojená s parkovacím systémem, která „odporovala předpisům a někdy i zdravému rozumu“. „Samotný systém zrušený není, nicméně lidé o něm budou moci rozhodnout v referendu,“ dodalo hnutí na facebooku.

Dopravní opatření zavedená v rámci projektu Parkuj dobře v Říčanech mají zajistit víc parkovacích míst a přispívat ke zklidnění dopravy ve městě. Jejich součástí jsou i parkovací zóny, které platí v Říčanech od loňského srpna. Záměr uspořádat referendum vzešel od kritiků dopravních opatření. Referendem chtějí dosáhnout jejich zrušení. Plebiscit se koná dnes od 14:00 do 22:00, jeho výsledky budou známy ve středu.

Tagy parkovací zóny Říčany Středočeský kraj
44 komentářů