Kraj s městem řeší, jak přidat na Wonkův most v Pardubicích cyklopruhy

Most Pavla Wonky. Foto: Pardubický krajMost Pavla Wonky. Foto: Pardubický kraj

Most denně využívá v průměru tři tisíce lidí na kole.

Součástí opravy Wonkova mostu přes Labe v Pardubicích by mělo být i vybudování cyklopruhů pro bezpečnější jízdu lidí na kole. O přesném dopravním řešení nyní jedná Pardubický kraj jako vlastník mostu s pardubickým magistrátem. Přípravné práce na opravu mostu začnou za pár týdnů.

„Při plánování bezpečného místa pro cyklisty je nutné brát v potaz celkovou šířku mostovky a to, že po konstrukci jezdí trolejbusy, které potřebují více místa pro manévrování. I tak to ale vypadá, že by projektanti mohli pro novinku na mostě najít místo,“ uvedl kraj v tiskové zprávě.

Kvůli cyklopruhům už proběhlo několik jednání. Náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš uvedl, že se nebude rušit odbočovací pruh, který bude mít po vybudování nového parkovacího domu poblíž svou roli. „Stejně tak po dohodě s Dopravním podnikem Pardubice trváme na tom, že pravé jízdní pruhy v obou směrech budou širší než tři metry, aby tam mohly komfortně jezdit trolejbusy. Bohužel to vypadá, že nepůjde výrazně rozšířit chodník, takže necháváme prověřit možnost, aby pruhy byly podél něj, a budeme řešit jejich šířku. Chceme příznivcům cyklodopravy ve městě vyjít vstříc, ale ne na úkor bezpečnosti, proto vše ještě důkladně probereme s policií,“ dodal Kortyš. První návrhy na úpravu budoucího provozu na Wonkově mostě budou k dispozici již na konci února.

Pardubice mají u mostu automatický sčítač dopravy. Denně kolem něj projede kolem tří tisíc lidí na kole a zhruba 20 tisíc aut.

Ze čtyř pruhů dva. V Pardubicích začne oprava Wonkova mostu, denně přes něj projede 20 000 aut

Stavaři začnou s přípravnými pracemi na rekonstrukci Wonkova mostu na přelomu února a března. Dopravní omezení v podobě provozu jedním pruhem v obou směrech nastane od června do podzimu 2025. Most zůstane po dobu rekonstrukce průchozí i pro pěší.

Tagy most Pavla Wonky pardubice Pardubický kraj Wonkův most
47 komentářů