pruvodce

Kraj chystá novou spojku u Lanškrouna, auta by se vyhnula centru

Silnice v Lanškrouně. Foto: Pardubický krajSilnice v Lanškrouně. Foto: Pardubický kraj

Větší úlevu městu přinese plánovaný šestikilometrový obchvat.

Pardubický kraj začal ve spolupráci s městem Lanškroun plánovat novou přeložku, která by propojila silnice I/43 a II/311 v Lanškrouně. Zhruba 1,5 kilometru dlouhý úsek by umožnil autům jedoucím z Orlických hor vyhnout se městu.

Kraj o záměru a jednáních informoval v tiskové zprávě. Zatím došlo ke shodě o trasování nové silnice. „Lanškroun trpí provozem aut a zvýšenou hlukovou zátěží. Upustili jsme od původního záměru přeložit tuto silnici uvnitř města a rozhodli jsme se vybudovat přeložku před vjezdem do města už s vizí napojeni na budoucí obchvat plánovaný Ředitelstvím silnic a dálnic,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

Podle starosta Radima Vetchého by spojka výrazně městu pomohla. „Lidé jedoucí od Čenkovic by vůbec nemuseli sjíždět do města, ale mohli by plynule pokračovat ve své cestě. Ulice Králická (II/311) je silnicí, kde je škola, jsou tam obytné domy. Není vhodná pro takovou zátěž, jakou v současné době má,“ dodal starosta. Kraj uvedl, že by měly brzy začít projekční práce.

Další zklidnění dopravy v Lanškrouně přijde se stavbou obchvatu, který by mělo Ředitelství silnic a dálnic vybudovat do roku 2032. Stávající silnice I/43 je součástí sítě silnic I. třídy, která propojuje východní Čechy se střední Moravou. V současném stavu je silnice I/43 vedena zastavěným územím Rudoltic, Lanškrouna a Albrechtic. Obchvat města má měřit 6,022 kilometru. V současné době je schválen záměr projektu a zpracovávají se podklady pro stanovisko EIA. Obchvat je detailně popsán v informačním letáku.

Tagy I/43 II/311 Lanškroun Pardubický kraj
32 komentářů