Kraj chce za tři čtvrtě miliardy korun rozšířit ranvej karlovarského letiště

Letadlo společnosti Pobeda v Karlových Varech. Autor: Jakub SvobodaLetadlo společnosti Pobeda v Karlových Varech. Autor: Jakub Svoboda

Karlovarský kraj připraví dokumentaci pro rozšíření a prodloužení přistávací dráhy Letiště Karlovy Vary. Prvním krokem bude posouzení vlivu na životní

Karlovarský kraj připraví dokumentaci pro rozšíření a prodloužení přistávací dráhy Letiště Karlovy Vary. Prvním krokem bude posouzení vlivu na životní prostředí. Rada vybrala ze zvažovaných tří variant rozvoje letiště tu nejrozsáhlejší, řekl novinářům náměstek hejtmana Karlovarského kraje Martin Hurajčík (ANO).

Přistávací dráha letiště je 30 metrů široká a dlouhá 2150 metrů. V těchto parametrech ale nestačí na přistávání větších letadel, které by do Karlových Varů mohly dopravit cestující ze vzdálenějších destinací.

Radní tak vybírali z variant, které zahrnovaly jen rozšíření přistávací dráhy na 45 metrů, rozšíření a částečné prodloužení a rozšíření a prodloužení o 360 metrů. Podle odhadů z poloviny loňského roku by rozšíření a prodloužení dráhy o 360 metrů mělo stát asi 734 milionů korun.

Bez investice do rozšíření dráhy není podle Hurajčíka možné do budoucna počítat s rozvojem mezinárodního letiště. „Rozvoj letiště je zahrnut i do národního investičního plánu. Je to jeden z deseti prioritních projektů Karlovarského kraje. Kraj by sám na takovou investici neměl,“ řekl Hurajčík.

Karlovarské letiště má v posledních letech ztrátové hospodaření kvůli poklesu počtu cestujících ze zemí bývalého Sovětského svazu po roce 2013. Zatímco ještě v roce 2013 prošlo letištěm přes 100.000 cestujících, v následujících letech to byly jen desítky tisíc. V roce 2018 sice nastal obrat a letiště zdvojnásobilo počet cestujících na 45.000, ale jde o cestující spíše nízkonákladových letů, kteří také méně utrácejí.

V současnosti je jedinou pravidelnou linkou spoj z Moskvy, kterou provozuje společnost Pobeda. O dalších linkách se sice jedná, ale zatím se žádnou nepodařilo delší dobu udržet.

ČTK

Tagy Karlovarský kraj Karlovy Vary KLV Letiště Karlovy Vary
85 komentářů