dkv-spojujeme

Košice mají poprvé dálniční spojení s Bratislavou, většina trasy vede přes Maďarsko.

Nový úsek dálnice M30. Foto: Kosice.skNový úsek dálnice M30. Foto: Kosice.sk

Uherskou dálnici dnes otevřel maďarský premiér, Slováci se dokončené D1 po svém území dočkají až v roce 2028.

Druhé největší slovenské město má od dnešního dne přímé dálniční spojení s Bratislavou. Většina z 470 kilometrů dlouhé části vede po území Maďarska a nikoliv přes Slovensko.

Maďarská obdoba Ředitelství silnic a dálnic, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, dokončila tři a půl roku trvající stavbu posledního úseku dálnice M30 na maďarsko-slovenské hranice z Miškolce do Tornyosnémeti. Na hranici navazuje na slovenskou rychlostní silnici R4, která vede až do košické městské části Šebastovce.

Slavnostního otevření se dnes účastnili kromě košického primátora také zástupci maďarské vlády v čele s premiérem Viktorem Orbánem. Řidiči mohou nový úsek až do konce roku využívat bez poplatku.

Nový úsek dálnice M30. Foto: Kosice.sk

Nový úsek dálnice M30. Foto: Kosice.sk

Jsem velmi rád, že s pomocí maďarské vlády se podařilo splnit to, co slibovalo mnoho slovenských premiérů. Není sice už rok 2010, jak bylo v původních plánech našich politiků, ale děkuji našim sousedům, že máme dálniční spojení s Bratislavou. Zkrátí nám to výrazně cestu do hlavního města a nebudeme muset stát v dlouhých kolonách kolem Ružomberka a nebo pod Strečnem,“ řekl primátor Košic Jaroslav Polačik.

Slovensko staví dálnici D1 z Bratislavy do Košic, některé úseky ale stále chybí. Podle Polačika by se mělo brzy začít i s pokračováním stavby dalšího úseku silnice R2 v podobě jihovýchodního obchvatu Košic. Celá D1 na Slovensku má být hotová až v roce 2028.

Tagy Bratislava - Košice M30 Maďarsko slovensko
129 komentářů