pruvodce

Korejce láká i po prvním neúspěchu v soutěži SŽ česká železnice, podepsali memorandum

Ukázka české moderní železniční techniky jihokorejské delegaci. Foto: Ministerstvo dopravyUkázka české moderní železniční techniky jihokorejské delegaci. Foto: Ministerstvo dopravy

Memorandum řeší například oblast vysokorychlostních tratí.

Jihokorejské firmy se chtějí podílet na modernizaci české železnice. Umožnit to má i memorandum, které dnes podepsal ministr dopravy Martin Kupka se svým korejským protějškem Sang-woo Parkem.

Memorandum o spolupráci se zaměřuje hlavně se na železniční dopravu, výstavbu vysokorychlostních tratí či zvýšení její bezpečnosti a spolupráci českých a korejských firem.

K jeho podpisu dochází jen pár týdnů poté, co jihokorejská firma Dowha Engineering neuspěla v první soutěži na projektování vysokorychlostní železnice v Česku. Největší korejská projekční firma ale zájem o českou železnic nevzdává, nabídky podala do dalších čtyř soutěží na konvenční tratě, například pro zrychlení spojení z Plzně do Bavorska.

Dražší než Korejci. Největší zakázka na projektování VRT v Česku končí opět vítězstvím Sudopu a Egis

„Výměna poznatků a technologií nám pomůže optimalizovat náklady a zlepšit naše železniční projekty. Velmi cenné pro nás budou zkušenosti využití PPP projektů na železnici,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

K podpisu memoranda došlo dnes v prostorách historické Fantovy budovy pražského hlavního nádraží. Česká strana následně ukázala moderní podobu české železnice projížďkou drezínou Správy železnic po Novém spojení.

Tagy Jižní Korea memorandum Ministerstvo dopravy
21 komentářů