Korean Air uzemnily dvě třetiny letadel včetně všech A380, bojují o přežití

A380 společnosti Korean Air. Foto: https://www.flickr.com/photos/byeangel/17102170800/A380 společnosti Korean Air. Foto: https://www.flickr.com/photos/byeangel/17102170800/

Letecká společnost Korean Air uzemnila až stovku letadel, které má ve flotile včetně deseti strojů Airbus A380. Vedení firmy varovalo,

Letecká společnost Korean Air uzemnila až stovku letadel, které má ve flotile včetně deseti strojů Airbus A380. Vedení firmy varovalo, že je v ohrožení samotná existence dopravce. Korean Air patří mezi aerolinky, které současná situace kolem epidemie koronaviru postihla nejvíce.

Podle agentury Reuters napsal šéf firmy Woo Kee-hong zaměstnancům dopis, v kterém popisuje situaci jako nejhorší v dějinách dopravce. Korean Air musely snížit kapacitu o čtyři pětiny. Jižní Korea patří k zemím, kde epidemie vypukla s největší silou; řada zemí v návaznosti na to rychle zakázala lety z této země.

Kee-hong uvedl, že firma omezila kapacitu o 80 %. Zatím největší škrty ve své historii zažila v době finanční krize na asijských trzích v druhé polovině devadesátých let. Tehdy omezila provoz o 18 %.

Skličující na celé situaci je skutečnost, že se neustále zhoršuje a nevíme, jak dlouho potrvá,“ napsal Woo Kee-hong. „Pokud potrvá tato situace delší dobu, můžeme se dostat do stavu, kdy už firma nebude existovat,“ dodal.

Korean Air uzemnily celkem 100 ze 145 letadel, tedy zhruba dvě třetiny. Kapacitně podle počtu sedaček je omezení větší, protože na zemi jsou hlavně větší letadla. Například kompletní flotila deseti A380. Firma nabídla lidem možnost neplaceného volna a vymýšlí všemožná úsporná opatření.

Tagy Korean Air koronavir omezení letů kvůli koronaviru
38 komentářů