KORDIS rozšiřuje seznam alternativních tras pro cesty do Brna, při dojíždění se tak lze vyhnout zácpám

Elektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářElektrická jednotka Moravia. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Cestující si mohou vybrat, zda pojedou podle aktuální dopravní situace autobusem či vlakem.

Kvůli častým kolonám na severu a jihu Brna rozšířil jihomoravský organizátor veřejné dopravy KORDIS JMK seznam takzvaných alternativních tras, které mohou cestující využívat pro jízdu z některých měst a obcí do Brna. Cesta přímým autobusem nebo autobusem s přestupem na vlak bude stát stejně. 

Od roku 2020, kdy e-shop IDS JMK zahájil prodej elektronických jízdenek pro celý kraj, si cestující mohou pořídit jízdenky s tzv. alternativními trasami. Ty řeší případy, kdy je možné zejména mezi Brnem a cílovou destinací jet dvěma různými trasami a projeté zóny se přitom liší.

„S papírovými jízdenkami to nebylo řešitelné. Cestující se museli rozhodnout, kterou z tras budou jezdit častěji. Když potřebovali použít tu druhou, museli si doplatit. Zavedení elektronických předplatních jízdenek, které jsou navíc levnější než papírové, toto vyřešilo,“ říká zástupce ředitele Kordis Květoslav Havlík.

Nyní KORDIS JMK seznam alternativních tras znatelně rozšířil s cílem umožnit cestujícím vyhnout se kolonám vznikajícím na jih a sever od Brna. Cestující například mezi Hodonínem nebo Kyjovem a Brnem mohou teď využívat jak vlaky, tak autobusy jezdící přes různé zóny, aniž by si museli připlácet.

Obyvatelé Mikulova a okolních obcí mohou jet do Brna nejen autobusem 105, ale svézt se i autobusem do Šakvic nebo Vranovic a zde přestoupit na vlaky do Brna. Podobnou možnost mají cestující z oblasti Kunštátska, Letovicka a Olešnicka, kteří budou moci pro cestu do Brna využívat nejen páteřní linku 301, ale budou moci také jet autobusem do Letovic, Skalice či Rájce-Jestřebí a odtud vlaky Moravia do centra Brna. Třetí oblastí, které se výhody dotknou, budou Jedovnice a další obce ležící směrem ke Studnici. Jejich obyvatelé si nyní budou moci vybrat, jestli to Brna pojedou autobusem 201, nebo vlakem přes Blansko. 

„Alternativní trasy se postupně automaticky nastaví i pro stávající držitele předplatních jízdenek. Při koupi nové jízdenky již budou rovnou automaticky zadány,“ dodává Havlík. Aktuální dopravní situaci mohou cestující sledovat v mobilní aplikaci integrovaného systému iRIS, kde jim jsou kromě živé mapy k dispozici i informace o výlukách a mimořádnostech v dopravě.

Tagy alternativní trasy elektronická jízdenka IDS JMK iRIS Jihomoravský kraj Kordis JMK mobilní aplikace
55 komentářů