Kopřivnice zvažuje zavedení MHD, radnice kvůli tomu spouští anketu

Autobusové nádraží Kopřivnice. By Jan Polák - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72800092Autobusové nádraží Kopřivnice. By Jan Polák - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72800092

Cílem ankety je zjistit preference místních obyvatel a získat představu o využitelnosti MHD.

Dvaadvacetitisícová Kopřivnice na Novojičínsku možná zavede městskou hromadnou dopravu. Námět na její zavedení vzešel z diskuzního fóra Zdravého města a v následném celoměstském hlasování se umístil na prvním místě jako příležitost pro rozvoj Kopřivnice. Tamní radnice proto spouští anketu, která poběží do konce září. Výsledky poslouží jako podklad pro rozhodování.

Na území Kopřivnice dosud staví autobusy linkové dopravy, které místní spoje částečně suplují. Jak informuje město v tiskové zprávě, anketa má prověřit, jak lidé vnímají možnost zavedení vnitroměstských linek jen pro Kopřivnici a místní části.

„Cílem je zjistit preference místních obyvatel a získat představu o využitelnosti MHD. Zajímá nás například, jak často a za jakým účelem by lidé MHD využívali, jaká vzdálenost zastávky od jejich domu je pro ně přijatelná, jestli by byli ochotni přestupovat nebo zda by díky této službě omezili jízdy auty,“ uvedla koordinátorka projektu Zdravé město Kopřivnice Ivana Holubová.

Budování zastávek by mohlo způsobit rušení parkovacích míst

Vedoucí odboru rozvoje města Jiří Štěpán dodal, že MHD má řadu výhod. Podle něj je dostupná a oproti individuální dopravě ekologičtější. Řekl, že zavedení však není jednoduchá ani levná záležitost a provoz je rovněž finančně náročný.

„Vedení tras a vybudování zastávek ve stísněných podmínkách místních sídlišť by se určitě dotklo parkovacích míst, z nichž některá by se musela zrušit na úkor potřebné infrastruktury. Každý nemůže mít zastávku přímo před svým domem a je otázkou, jak daleko by lidé byli ochotni dojít. Je tedy potřeba zvážit všechna pro a proti. Rádi bychom, aby dotazník vyplnilo co nejvíce obyvatel – chceme zjistit skutečné potřeby, abychom nevynaložili peníze zbytečně,“ vysvětlil Štěpán.

Dotazníky jsou zájemcům dostupné online na stránkách města nebo v tištěné podobě na informacích městského úřadu, ve všech pobočkách městské knihovny a v informačním centru.

Tagy Kopřivnice MHD
92 komentářů