Konec TXL. Z berlínského letiště Tegel odstartovala naposledy pravidelná linka, symbolicky do Paříže

Letiště Berlín - Tegel. Foto: Flughafen BerlinLetiště Berlín - Tegel. Foto: Flughafen Berlin

Na místě letiště vyroste zázemí pro univerzitu, technologické firmy i bydlení.

Po šedesáti letech končí jeden ze symbolů studené války a rozdělení Berlína na západní a východní část. Let AF1325 byl dnes v posledním plánovaným  pravidelným letem, který v 15:39 odstartoval z letiště Tegel. Veškerá letecká doprava je přesunuta na nové letiště Willyho Brandta na jižním okraji německého hlavního města.

Provozovatel letiště pro poslední pravidelný let nevybral Air France náhodou. Letoun Lockheed Super Constellation byl v lednu 1960 prvním pravidelným spojem, který z Tegelu odstartoval. Z letiště, které má IATA kód TXL, se už všichni dopravci přestěhovali na nové, které má zkratku BER. Během dvou týdnů tak z letecké dopravy zmizely dva kódy letišť. Kromě TXL také SXF pro letiště Schönefeld, které je nově součástí Letiště Willyho Brandta.

Samotné letiště vzniklo v roce 1948, nejprve jako vojenské. Později došlo k jeho přebudování na civilní. Konec letiště provázela řada sporů: v nezávazném referendu se obyvatelé města vyslovili pro jeho zachování. Důvodem byla i jeho blízkost centru města.

Zrušením Tegelu zmizí  jedno z mála větších letišť s více jak deseti miliony odbavených cestujících ročně, kam se lidé nedostali vlakem.

Místo letadel univerzita či bydlení

Letiště Tegel zůstane oficiálně ještě do května v provozní pohotovosti, pak přestane jako letiště sloužit úplně. Berlínská radnice chce na jeho místě vybudovat novou čtvrť, kam chce umístit například technologické firmy nebo bydlení pro studenty. Už v roce 2010 skončilo v Berlíně letiště Tempelhof, ze kterého je nyní park.

Projekt ponese název Urban Tech Republic, radnice chce vybudovat zázemí až pro dvacet tisíc lidí. Nová rezidenční čtvrť ponese název Schumacher Quartier. Plán počítá i s využitím stávající budovy terminálu ve tvaru šestitúhelníku z roku 1974, stane se hlavním kampusem pro univerzitu Beuth. Více informací o chystaném záměru je na stránkách Tegel Projekt.

Tagy Berlín Letiště Berlín - Tegel Tegel Top TXL
11 komentářů