Konec starého železničního světa. Z palubních bister v Německu zmizí čepované pivo
Jídelní vůz Českých drah s čepovaným pivem. Foto: Helena Truchlá
Podle DB o točené pivo klesá mezi cestujícími zájem. Nově budou mít na výběr z lahových.
Slyšel jsem minulý týden v hospodě, že náš zvyk „sedět u čepovaného piva“ není až tak běžný, v jiných státech stále přidávají lednice s plechovkami nebo flaškami a diskutující si to objednávají z nich. Tedy ve vlacích nic zvláštního.
bezhotovostni placeni je spatne……..turista bez karty sice o hladu a zizni nezustane, ale predpokladam, ze reseni bude cosi jako „erarni karta“ kterou zaplati personal pote, co zakaznik nasype € v cashi
Asi ještě existujou lidi, co nemaj platební kartu. Ale ti se v Bordbistru ICE, počítám, nevyskytujou…
Ať je to, jak je to, výzkumy platebních institucí ukazují, že kdo platí denně kartou, utrácí více než ten, kdo vytahuje jednotlivé bankovky a mince z peněženky. Beru, že spoustě lidí je to jedno, ale je to tak.
To jo, ale platí to i naopak? Kdo má malý rozpočet, používá peníze?
Kdo má malý rozpočet, má s sebou z domu chleba s paštikou…
Stejný zázračný účinek mělo i zavedení EET – najednou lidi nějak začali mnohem víc utrácet, nebo co…
Takže místo jídla bageta se šunkou, no každá generace přináší něco nového,
tak alespoň, že to bude pouze bezhotovostně.
Tak za jak dlouho přijde další změna a tou budou osobní modlitebny v každém vlaku?
Ne. Na peroně. Lidi se budou modlit, aby to vůbec jelo…
To už tady snad století, Kiosek na pátém a v Praze lampárna.
Jsou na nádražích. Ten komunistický ateismus je ve většině světa nebezpečný (pro ty ateisty)
Komunisti byli spíš antiteisti než ateisti. Což je paradox, protože takový komunista si s náboženským fundamentalistou nemá moc co vyčítat.
K ateismu se lze dopracovat i čistě racionální úvahou, na to komunismus nepotřebujete.
Komunismus vykazoval mnoho znaků společných s náboženstvím. Církev … pro ně byla konkurence.
Tahnete na parlamentni listy
Ono možná když to nechlastáte na objem, ale abyste z toho něco měli, tak chcete nějaký výběr, i v tom vlaku. Ne se furt prolejvat Plzní nebo typově ekvivalentem. Není už doba, kdy si objednáte prostě “kafe”, většinou chcete něco konkrétnějšího, tak už ani nebude doba, kdy si prostě poručíte “pivo”. Takže na konci dne je to změna k lepšímu, pokud tam ten výběr bude…
Tak Plzen je spickovy lezak. Ale pravda – nejsou jen lezaky… automaticky shazovat Plzen znaci, ze jste nejspis kapanek snob a prd tomu rozumite
Ne znamená to, jen že tomu prd rozumí.
Zkusil jste ji někdy ve slepé ochutnávce s jinými ležáky? Já jo a dost mě to překvapilo. Ale bylo to pravda lahvové, mohli jsme mít smůlu na kousky, které nebyly v kondici. Jenže najít hospodu, kde by točili Plzeň a dost dalších ležáků stejného stylu na slepou ochutnávku je nereálné.
A navíc přesně, je to hodně ceněný zástupce jednoho pivního stylu, ale zajímavých pivních stylů je fůra a do vlaku mi sedí spíš širší výběr stylů, i když to bude v lahvích/plechovkách, než jedno pivo, byť žádaná značka, a čepované.
Plzeň je průměrný ležák, ale je to prostě mainstream, co občas neurazí ani gurmána, oproti těm lowcostovým nemá hnusnou pachuť a její nevýraznost/řídkost pomáhají tomu, že to můžete lemtat jako vodu a „hodí“ se to k některým jídlům, protože je nepřehluší (podobně třeba jako některá „stolní“ bílá vína).
A nebude to tím, že už lidi přestávají chlastat kde se dá? Myslím, že je to zcela rozumný krok. Tak jako se dnes podivujeme nad tím, jak se mohlo ve vlacích kouřit, budeme se jednou podivovat nad tím, jak se tam mohlo tak chlastat (ano, jsem ročník 92 a pamatuju si ty ožratecké cesty v každém jídeláku ještě před nějakými 20 lety)
Já teda ve vlaku nechlastám, ale jedno, dvě piva na chuť si dám. Lépe to utíká. Na druhou stranu chápu no, taky jsme párkrát s partičkou hospodu vypili. Ale – nikdy jsme neotravovali lidi :).
No, jenže řeč není o vás. Spousta lidí si ty 2 dala ještě na nádraží a pak to při několikahodinové cestě jelo pěkně, ale to zná asi každý, kdo cestoval nějak víc vlakem na dlouhé trasy. Je dobře že už to nebudou pojízdné hospody…
O to více si vezmou s sebou lahví a budou to pít přímo na svých místech. Za mě je tedy lepší, když se každý, kdo potřebuje, dojde najíst a napít do hospody, než to mít kolem sebe, a naopak být s tím mezi lidmi, kteří zrovna chuť na jídlo a pití nemají. Dokonce bych si dokázal představit i rezervace do hospody, ale co už. Doba jednorázových obalů je tu stále na vrcholu…
A pak zakazete jeste co – ve smyslu vyssiho dobra? Ciga smrdi a skodi okoli. Ze si nekdo da pivo rozhodne v dany okamzik okoli neskodi. A ze obsluha naleva opilcum, je vizitka te obsluhy
Souhlasili by lidi okolo že je neotravujete?
Jsem pivař, to předesílám, a 1-2 si rád během cesty vlakem dám. Ale naprosto chápu, že rodina s dětmi není zvědavá na to, že s ní ve velkoprostoru jede lojza, který si na nádraží dal 4 kousky a během jízdy do dál zdatně přikrmuje a táhne to z něj na sto honů. Myslím si, že už jsme trochu jinde. A ten příměr s cigaretama sedí.
Že by to bylo složením obyvatelstva? Každopádně je to škoda, točený k těm vlakům patřilo a bylo to velmi příjemné zpestření. Stejně jako půllitrové Filter Kaffee roznášené na tácu, co jsem jel naposled ICE 4, tak už taky nebylo. Na druhou stranu s jídlem jsou DB na štíru už dlouho, poslední závan byly ty sezóny konkrétních kuchařů a zemí, ale to je tak 10-15 let zpětně a už tehdy byla Goulash suppe strašlivá chemie. Když si člověk vzpomene s nostalgií na staré Uttaseláto s pravým segedínem, nebo Elvetino s dýňovou polévkou a těmi jejich omáčkami s těstovinami, to byla jiná… Číst vice »
Ty jo… Urblík, kde ty časy jsou… 🙂
Složení obyvatelstva spíše ve smyslu generační obměny.
Neříkám, že se to dá zobecnit 100%, ale když vidím, jak si někdo už do vlaku tahá plechovky plzně, obvykle je to řekněme kategorie 35+.
Taky se trochu mění charakter cestování a ač jsem si včera pochutnal na zimním menu JLV, z plastové krabičky to není úplně ideální formát pro tento typ jídel.
Ano, mladší generace už tolik nechlastají nebo se to posouvá trochu jinam viz móda různých pivních limonád. Osobně mě překvapuje, že se tam nějaké jedno točené neuživí, ale možná jim to prostě už nestojí za tu práci navíc.
Točené, když není velký odbyt, je fůra práce navíc – narážet, odrážet když vlak bude dýl stát, hlídat si hnací plyn, pokud to neženou kompresorem, čistit trubky, manipulace s plnými sudy. Občas vylejt půl sudu, když to nečekaně stálo dýl. Ta režie navíc není oproti lahvím/plechovám malá a se slabším odbytem se může nevyplatit velmi snadno.
Na druhou stranu netočí pivo na nějaké lince i KŽC?
Evropa v rozkladu a tady se řeší pivo.
jsi v česku, tady je alkohol modla
Evropa v rozkladu? Ale notaaaak
Evropa je přeci v rozkladu už od roku 1848, neboť tehdy vznikl komunistický manifest, který to tvrdí. 😉
Evropa je v rozkladu od 12. století před Kristem…
Pánové politiku si řešte někde jinde, ne na webu o dopravě a z dopravy. 😡❗
Politiku tady vytáhl Pepa z Depa, ostatní si z něj, předpokládám, dělají legraci.
Vy jste tu teď šerif?
Jen v tom že nedokáže razantně zasáhnout proti zemim které ji chtějí rozložit. Rusko, Maďarsko, Slovensko a u nás uvidíme.
Politiku si řešte někde jinde na jiných zpravodajských webech. Ne na webu z dopravy a o dopravě. 😡❗
Maďarsko a Slovensko se hlavně snažej rozložit jízdní řád. Taková Hungaria…
To ale přece vzájemně souvisí!
A cim je v rozkladu? Ze se vetsine obyvatelstva nechce makat a akorat rvou, ze maji na neco pravo? Tim urcite v rozkladu je, ale by jste patrne myslel neco tak hlubokomyśneho jako gryyyndyyyl
Tak hrotit greedeal a vykládat blbosti o tom, jak se mladým nechce makat, je úplně stejně mimo.
Ty tri fotky, ktere mate v popisu, ze jsou nove bistrozy CD, nejsou nove bistrovozy. Jedna se o fotky z vozu ARmpee829. Nejaky ten rok uz litaji po kolejich 🙂
Je supr, ze jsou ve vlacich bistrovozy.
Není to restaurační vůz?
Za chvíli se tu objeví nářky těch, co nebudou moct zaplatit “legálním platidlem”…
Vy holt raději platíte za všechno. 😉
Jo. Neutíkám v hospodě bez placení, nekradu v obchodě, i ten blbej YouTube si platím…
V hospodě …
…. s jedním jídlem a jedním pitím, ale platily tam všecky měny na světě
… se všemi jídly všech světových kuchyní a placení pouze nejnovějším *coinem
Jestil má někdo pocit, že jeden z těchto světů je dokonalý a nic mezi tím nesmí existovat, tak …
Proč by měly?. Já preferuji platbu hotovostí, ale nemám problém s tím, že ji někdo nebere. Přizpůsobím se bez problémů. Kdo většinou brečí, jsou jen ti co platí jen bezhotovostně.
Což je pochopitelné, protože pokud někdo tahá těžkou šrajtofli, tak už ho nějaká karta v ní navíc vůbec nerozhodí. Kdežto když má někdo jen hodinky a telefon a tím platí, tak je jasné že nemá v každé kapse tisícovku pro jistotu.
Tak hlavně, aby fungovalo spojení. Tuhle jsem kafe platil asi 5 minut, takže ač jsem si ho plánoval vzít na místo, většinu jsem ho vypil už v bistru.
Já osobně pro tyhle případy to pětikilo v krytu telefonu dycky vozím. Občas to bez peněz nejde a i ten telefon se může zničehonic odkázat do věčných lovišť. Že stejného důvodu mám v tom krytu i fyzickou kartu. Ačkoliv platím 99 % věcí telefonem, nechápu ty střelce co nemají záložní řešení, ještě někde daleko od domova.
Mám pocit že ten telefon je težší než šrajtofle.
V soupravách ComfortJet snad mají být konvektomaty, ne mikrovlnky. Nakonec, takto se ohřívá i většina jídel na „Knedlíkových expresech“ i dnes, pokud vím.
JJ, je to sranda, jak naříkaj nad koncem jídla, který se už dneska vaří v centrální kuchyni a ve vlaku jen ohřívá a bude se to nejspíš ohřívat stejným způsobem i v bistrovozech (a není to vůbec špatně, na tyhle hotovky je velkovýroba, šokové zchlazení a ohřev v konvekťáku fakt v pohodě).
No vidíte a na některých vozech se ještě knedlíky ohřívají po staru na páře 😉 ale spíše mi řekněte jak v konvektomatu uděláte dobrou pečenou šunku s vejcí 😉
On ten konvekťák to taky ohřívá párou, jen ji generuje šikovněji a efektivněji, než hrnec na sporáku.
O hemenexu jsem nic nepsal, ty jídla dělaný na pánvi v bistrovozech bez sporáku samozřejmě nebudou. Mě jen baví, jak němečtí komentátoři nebo komentátor naříkaj nad koncem svíčkový s knedlíkem, k jejímuž konci ani významným změnám v přípravě tam žádnej důvod není…
Vaše zadání je jako jíst polévku vidiličkou. Aby se prokázalo, že vidlička/polívka je nanic.
Ne není. Zakouřený pajzl v nultých letech firmy Urblík s kuřecím na 20 způsobů a 15 druhů lahváčů za rozumnou cenou byl ten pravý zážitek. Ještě že už dnes existují ty dálnice a člověk není odkázaný na ten předražený bus na kolejích.
Prdlajs tomu rozumím, ale nedávno jsme s tím jeli z fotbalu, v jídeláku jsme strávili celou cestu a minimálně dvakrát jsem zaslechl, jak kuchař naklepává řízek👍
Jo, některá jídla se v těch velkých jídelácích dělají na místě, jiná, jako ta uctívaná svíčková s knedlíkem se dělaj ve velkým v centrále, chladěj a ve vlaku jen ohřívaj.
jeden z důvodů proč jedu Pendolinem, svíčková na talíři a točené pivo ve skle.
Pivo se čepuje. Točí se kolotoč nebo třeba porno.☺️
Čepy už na sudech taky dávno nemáte
Ale máme výčep. A pivo z výčepu je čepované.
Slusna floskule. Ano, rucne pohaneny kompresor tam uz neni. Ale jak pise jiny…cep uz taky ne. A uz nikdo nechape, co je cepobiti. Fakt to neznamena se pomlatit cepicema
Od té doby, co kdosi zkonstruoval mlátičku … Jestlipak v bance používáte mechanické pokladny, aby umění nezapadlo?
Pivovar má výstav a hospoda má výtoč… Vždy tomu tak bylo.
Proto je pivo točené. 😉
A to se teda pleteš.Na Moravě se točí.😜
Proč zase tyhle pohádky, Proč prostě nenapisou že lahvove je levnější,- z pohledu logistiky, trvanlivosti a praktičnosti pro prodávajícího. Nevýhody jsou jen u kupujícího horší chuť, presycenost a praktičnost kdy musíte vracet láhev/plechovku, samozřejmě ji můžete hodit do koše.
A kdo rozhoduje prodávající a nemusejí dělat z každého vola.
Braník v plastu to jistí
V Praze je na to odbornice…, v DB jídelácích by to na místo do pulitru lila do skleněných lahví nebo plechovek 🙂
Pro Němce je Braník v plastu pivní specialita!
https://www.prospektangebote.de/geschaefte/norma/angebote/branik-bierspezialitat-1-5-liter-angebot-32043465/
V článku uvádí, že prodej točeného piva se dost snižuje. Nebude tím důvodem spíš toto?
Láhev/plechovku musíte vracet, zatímco půllitr/sklenici si necháváte? To se pak nedivím, že se jim to točený přestalo vyplácet.
Kolik to pivo stálo? Jasně jen karty..ať ví co si kupjeme
Zacatkem listopadu to myslim bylo 5.20 EUR za 0.5l, 4.20 EUR za 0.33l. Lahvove stejne. Kdyz teda vubec neco bylo (treba hodinu po odjezdu z Berlina uz skoro prazdna spiz), celkove me ta uroven prisla docela tragicka.
Ceny stejný jak u JLV v nešťastný hodině…
U nás by se to klasifikovalo jako Ohrožování oběhu tuzemských peněz § 239, odst 2a.
A teď si představte, že takový elektroauto si za hotový nenabijete. Nikde 🙂
V restauraci nikdo nečeká, že mu obsluha nevezme hotovost. U automatu je to složitější, byť by se dal aplikovat zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a to by v důsledku, který naznačujete byl teprve fičák.
Konejte svou občanskou povinnost – pište oznámení!
Jakože bez karet nevědí co si kupujete, když to sami prodávají?
A hlavně – kdo jsou ti „oni“ pořád??
DB Bordgastronomie. Jsou v čele celosvětového spiknutí proti hotovosti, spolu s Kordisem. Ale na nás si nepřijdou, my jsme je odhalili…
Prodávající a kupující to vědí, ostatním je do toho kbelík.
Vsak ano. Nebo myslite, ze kdyz platite tou kartou, tak hospodskej posila bance (nebo kdo vas to spehuje) celou vasi objednavku?
kamarád má švagra a jeho vnuka přítelkyně má kamarádku, která pracuje v bance a má na starosti kontrolu účtenek lidí co platí kartou. No když kamarád vypráví co slyšel, že si někdo kupuje kartou, to byste viděl věci!!!
P.S. berte příspěvek s nadhledem 😀