Konec sporu o režijky v Jihomoravském kraji? Radní schválili novou smlouvu s Českými drahami

Elektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhyElektrická jednotka 560 v Brně. Foto: České dráhy

Radní Jihomoravského kraje schválili podmínky smlouvy s Českými drahami (ČD), která umožní zaměstnancům ČD jezdit vlaky ČD i na jižní

Radní Jihomoravského kraje schválili podmínky smlouvy s Českými drahami (ČD), která umožní zaměstnancům ČD jezdit vlaky ČD i na jižní Moravě na zaměstnanecké jízdenky, tzv. režijky. Na tiskové konferenci to dnes řekl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD). Smlouva mezi krajem a dopravcem, která je platná od 1. ledna, to totiž neumožňuje. V dohodě, kterou mají obě strany podepsat odpoledne, se píše, že ČD musí za každého zaměstnance, který chce takto používat vlaky na jižní Moravě, připlatit 1500 korun za rok. Základní cena zaměstnanecké jízdenky je 1100 korun.

Odborové sdružení železničářů (OSŽ) na začátku roku vyhlásilo stávkovou pohotovost. Pokud by dopravce s krajem nenašli řešení, které by umožnilo zaměstnancům režijky používat, ohlásili již s předstihem stávku na čtvrtek 30. ledna. „Dnes odpoledne bude o dalším postupu jednat stávkový výbor OSŽ a ve středu Ústředí OSŽ,“ napsal ČTK předseda OSŽ Martin Malý.

Kraj původně zabránil využívání zaměstnaneckých jízdenek kvůli tomu, že uzavřel s ČD tzv. brutto smlouvy, což znamená, že veškeré tržby plynou kraji. V případě uznávání režijek by kraj o část tržeb přišel.

„Jsem rád, že se naše úsilí podařilo dotáhnout do zdárného konce a že všichni drážní zaměstnanci budou moct využívat výhod nových režijek. Udělali jsme maximum pro to, abychom drážním zaměstnancům zajistili benefit, který si zaslouží, a věřím, že budou spokojení,“ uvedl Hanák. Kromě zaměstnanců ČD mohou za stanovených podmínek zvýhodněně využívat osobní a spěšné vlaky na jižní Moravě i zaměstnanci Správy železnic, ministerstva dopravy a Drážního úřadu.

Zaměstnanci ČD, kteří zajišťují dopravu na jižní Moravě, mohou také používat zvýhodněnou jízdenku krajského integrovaného systému za 480 korun za rok, pro rodinné příslušníky ji mohou mít za 990 korun.

ČTK

Tagy České dráhy Jihomoravský kraj režijky
183 komentářů