Konec snů o slovenském létajícím autě AeroMobil. Firma míří do konkurzu, nemá peníze

Létající auto AeroMobil. Foto: AeroMobilLétající auto AeroMobil. Foto: AeroMobil

Firma získala od investorů 25 milionů eur, vyrobila tři prototypy.

Slovenská společnost AeroMobil končí. Firma, která se stala známou především vývojem létajícího osobního auta, oznámila, že nezískala nové investory a kvůli nedostatku prostředků musí ukončit svoji činnost.

AeroMobil o létajícím autě mluví dvanáct let. Firma tento týden oznámila, že musí ukončit činnost. „Poslední jednání s investory o posílení vlastního kapitálu nebyla úspěšná. Jednali jsme s řadou investorů včetně velkých hráčů v automobilovém a leteckém průmyslu, řešili jsme možnost veřejného úpisu akcií,“ uvedla firma. Podle vyjádření nezájem investorů způsobila negativní nálada na trhu rizikového kapitálu i nedůvěra trhu ke konceptu. Firma proto podá návrh na konkurz.

Vytvořili jsme tři generace létajících prototypů, zaregistrovali čtrnáct patentů a vytvořili značku s velkou hodnotou,“ uvedla firma v prohlášení. „Přiblížili jsme se k cíli s neuvěřitelně vizionářským, elegantním a funkčním výrobkem. Děkujeme všem, kteří se na tomto odvážném snu podíleli,“ napsalo vedení firmy.

Loni firma představila čtyřsedadlovou verzi AeroMobil NEXT. Měl umožnit cestu v režimu od dveří ke dveřím jedním dopravním prostředkem. Firma současně připomněla, že vývoj prezentoval Slovensko jako zemi s výjimečnými projekty v oblasti mobility.

AeroMobil získal investice v hodnotě 25 milionů eur. Vláda mu v roce 2015 schválila investiční pobídky ve výši šesti milionů eur. Firmu v minulosti opustil vynálezce a designér Štefan Klein. Začal pracovat na projektu vlastního létajícího auta AirCar.

Tagy Aeromobil létající auto
23 komentářů