Konec slovenské železniční ostudy. Bratislavské hlavní nádraží čeká proměna

Přednádražní prostor v Bratislavě. Foto: FB - Matúš Vallo má rád BratislavuPřednádražní prostor v Bratislavě. Foto: FB - Matúš Vallo má rád Bratislavu

Prvním krokem k proměně je memorandum, stát a město řeší vstup investora do zvelebení celého okolí.

Bratislava, slovenské ministerstvo dopravy a Železnice Slovenskej republiky podepsaly společné memorandum o spolupráci na proměnu železniční stanice Bratislava hlavná stanica a jejího okolí. Hlavní bratislavské nádraží se má stát důstojnější vstupní branou do metropole, než je dosud.

Dohoda o společném postupu počítá s tím, že budoucí podoba vzejde z mezinárodní architektonické soutěže, která bude vypsána do konce roku. „Tvoří první dojem z hlavního města a jako důležitý veřejný prostor ovlivňuje kvalitu běžného života. Její současná podoba s přilehlým okolím je už dlouhu neakceptovatelná,“ uvedla bratislavská radnice v tiskové zprávě.

„Stát neměl, nemá, a ani nebude mít peníze na kompletní rekonstrukci. Jsme odsouzeni ke spolupráci se soukromým investorem, hlavním městem a ŽSR. Nechceme to ale dělat jen na oko. Chceme kompletní opravu, abychom se již za toto nádraží nemuseli stydět,“ dodal ministr dopravy Andrej Doležal.

Město počítá s tím, že se bude řešit i okolí stanice včetně přednádražního prostoru a území ohraničeného ulicemi Pražská, Šancova a Žabotova. „Tak významné místo si zaslouží komplexní řešení,“ dodal primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Území kolem hlavního bratislavského nádraží, které čeká proměna. Foto: FB - Matúš Vallo má rád Bratislavu

Území kolem hlavního bratislavského nádraží, které čeká proměna. Foto: FB – Matúš Vallo má rád Bratislavu

Před architektonickou soutěží chce město ještě vypracovat urbanisticko-ekonomickou studii, která bude řešit i možnosti financování a vstup soukromého investora do celého projektu. Město chce ještě před velkou proměnou začít s dočasnou proměnou veřejných prostor. Má jít například o vyčištění povrchů, obměnu mobiliáře nebo doplnění zeleně a osvětlení.

Tagy Bratislava Bratislava hlavná stanica ŽSR
123 komentářů