Konec šacování. České dráhy už nevyžadují k jízdenkám z e-shopu osobní doklad

Cestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhy

O předložení dokladu s fotografií požádá průvodčí jen v případě podezření, že jízdenka již byla použita.

České dráhy zjednodušily odbavení až pro třetinu svých cestujících. Pasažéři, kteří mají zakoupenou on-line jízdenku Českých drah a nevyužili přitom žádnou slevu, již nemusejí průvodčím předkládat při kontrole svůj osobní průkaz. Novinka se týká eTiketů zakoupených na e-shopu ČD.

„Proč chtít po lidech, kteří nevyužívají žádnou slevu, nějaký doklad nebo průkaz? Pokud je jízdenka v pořádku zaplacená, a to nám řekne systém velmi rychle, víme vše, co potřebujeme. Takové zjednodušení usnadní práci jak samotných průvodčích, tak je pohodlnější pro cestující. Když jsme si to spočítali, tak se tato novinka týká až třetiny všech našich zákazníků,“ uvedl šéf Českých drah Ivan Bednárik. Záměr zjednodušit odbavení zmiňoval Bednárik už při svém nástupu do čela drah před několika měsíci.

Jméno budou cestující při nákupu on-line jízdenek ČD zadávat i nadále. Při kontrole ve vlaku ale průvodčí pouze načte jízdenku, popřípadě zadá kód transakce, a o předložení dokladu s fotografií požádá jen v případě podezření, že jízdenka již byla použita. „Teď s námi kvůli protiepidemickým opatřením jezdí podstatně méně lidí, i tak už ale máme pozitivní ohlasy,“ doplnil náměstek pro obchod Jiří Ješeta.

U elektronických jízdenek, kde cestující uplatňuje zvláštní jízdné, tedy tzv. státní slevu, bude předložení průkazu nadále povinné, protože to vyžaduje stát. Předložit osobní průkaz k elektronické jízdence je nadále povinné také pro lidi, kteří cestují pravidelně a využívají například traťové nebo síťové jízdenky, dále pak také u mezinárodních jízdenek nebo jízdenek OneTicket.

Tagy České dráhy jízdenky odbavení ve vlaku
105 komentářů