Konec roušek na palubě. Další velcí dopravci ruší povinné zakrývání dýchacích cest

Cestující na letišti Heathrow. Foto: LHRCestující na letišti Heathrow. Foto: LHR

Bez roušek se cestuje například v Norsku, povinnost skončí ve Švýcarsku.

V Evropě začíná přibývat zemí a dopravců, kde již není pro cestování nutná rouška nebo respirátor. K velkému návratu k pravidlům pro cestování běžným před nástupem koronaviru dochází zejména ve Velké Británii.

Spojené království od pátku ruší všechna omezení na příletu do země a na to reagují i někteří dopravci a letiště. British Airways a Virgin Atlantic oznámily, že rouška či respirátor na palubě bude nyní od středy již jen dobrovolná. Stejné opatření platí i na největším britském letišti Heathrow. To v tiskové zprávě upozornilo, že roušky sice nebudou povinné, cestujícím je ale nadále doporučují nosit.

Uvolnění pravidel nebude na palubách britských dopravců zatím plošné: týkat se bude letů do zemí, které roušky nevyžadují. Povinné tak budou například u letů do USA, kde povinnost roušek bude trvat nejméně do 18. dubna. Virgin Atlantic oznámil, že konec roušek bude postupný v celé síti, začne u letů do Karibiku.

V Evropě skončila povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě například v Norsku již v únoru. Od 1. dubna nebudou povinné ve Švýcarsku. V řadě zemí včetně Česka jsou stále povinné, ale lidé opatření často nedodržují.