Konec OK-YBA. ČSA jedinou dálkovou linku neobnoví, do Soulu bude létat jen Korean Air

Airbus A330-300 registrace OK-YBA Českých aerolinií je odstaven od února po zastavení dálkových letů do Soulu. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.comAirbus A330-300 registrace OK-YBA Českých aerolinií je odstaven od února po zastavení dálkových letů do Soulu. Foto: Rosťa Kopecký / FlyRosta.com

České aerolinie na celý rok zrušily svoji jedinou dálkovou linku. Firma potvrdila Deníku N, že letos už nepočítá s obnovením

České aerolinie na celý rok zrušily svoji jedinou dálkovou linku. Firma potvrdila Deníku N, že letos už nepočítá s obnovením letů do jihokorejského Soulu. Z flotily má letos zmizet i jediný dálkový stroj: pronajatý Airbus A330 od Korean Air s registrací OK-YBA.

„S ohledem na vývoj poptávky obnovení provozu v letošním roce nepředpokládáme,“ odpověděla Deníku N mluvčí skupiny Smartwings Group Vladimíra Dufková.

České aerolinie přerušily linku do Soulu na konci února, od té doby jediné dálkové letadlo stojí. Důvodem byl propad poptávky. Dufková současně pro deník Zdopravy.cz uvedla, že smlouva na pronájem A330 končí na počátku října. „Další vývoj na trase Praha – Soul závisí na dalších jednáních,“ dodala. Mezi Prahou a Soulem by měl dál zatím létat jen Korean Air, podle rezervačního systému by mělo dojít k obnovení letů v polovině června. Podle smlouvy mezi oběma zeměmi mohou na trase létat pouze dva dopravci.

Letoun OK-YBA mají ČSA v pronájmu od roku 2013, šlo o jeden z výsledků majetkového vstupu Korean Air do tuzemského dopravce. Letos devatenáct let starý stroj z flotily zmizí. Deník N se odvolává na své zdroje a jako důvod uvádí nákladnou údržbu a propadlou technickou kontrolu motorů. I proto se letoun nepodílel na repatriačních letech. „Opětovné uvedení airbusu do provozu by pro České aerolinie znamenalo nákladnou generální opravu motorů. K jejímu uhrazení se nicméně nemají ani České aerolinie, ani korejský dopravce, kterému letadlo stále patří,“ uvedl Deník N.

Tagy České aerolinie ČSA OK-YBA Top
70 komentářů