Konec nebezpečného přecházení. Na hranicích Ústeckého a Libereckého kraje vznikla nová lávka

Nová lávka přes silnici I/9 na Stožeckém sedle. Foto: Ústecký krajNová lávka přes silnici I/9 na Stožeckém sedle. Foto: Ústecký kraj

Nová lávka má výrazně usnadnit pohyb výletníků v regionu kolem Jedlové a Tolštejna.

Pěší, cyklisté a v zimě i běžkaři už nemusejí v Lužických horách riskovat srážku s autem při přecházení frekventované silnice I/9 ve Stožeckém sedle přezdívaném také jako Šébr.

Po několika týdnech zkušebního provozu dnes proběhlo slavnostní otevření nové lávky přes silnici. V rámci akce za 19,5 milionu korun došlo i k vybudování dvou nových turistických stezek. Stavba trvala 27 týdnů, byla financována z rozpočtu Ústeckého kraje, na jehož území těsně leží. Vede jen pár metrů od hranice s Libereckým krajem.

„Vybudování lávky přes Stožecké sedlo vnímám jako obrovskou výhru pro oblast Šluknovského výběžku. Několik let se usilovalo o to, aby tudy lávka vedla. V okolí je spousta turisticky atraktivních tras, jejichž handicapem byla právě silnice I/9. Pro bezpečnost turistů, běžkařů, cyklistů, ale i místních obyvatel je význam lávky naprosto nezpochybnitelný,“ uvedl náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák. Podle krajského radního Tomáše Riegera byla nutná i sanace stezky Plynárenská Stožec, proto došlo k prodloužení doby stavby o osm týdnů.

Projekt lávky zhotovila Projektová kancelář Vaner, postavila ji společnost SaM silnice a mosty. Lávka je dřevěná, rozpětí hlavního oblouku je 30 metrů, celková délka budované lávky je 60,7 metru. U zrodu myšlenky na vybudování lávky stál Josef Zoser, dlouholetý starosta Jiřetína pod Jedlovou a bývalý senátor.

Lávka je součástí hlavní trasy přes Lužické hory. V roce 2022 tu bude navíc proznačena i pěší turistická trasa s názvem Hřebenovka, která více propojí Liberecký kraj s Ústeckým a přes Krušné hory bude pokračovat až do Karlovarského kraje. O údržbu nové turistické lávky přes Stožecké sedlo se postará Dobrovolný svazek obcí Tolštejn.

Nová lávka přes silnici I/9 na Stožeckém sedle. Foto: Ústecký krajLávka, ilustrační foto. Pramen: Ústecký krajNová lávka přes silnici I/9 na Stožeckém sedle. Foto: Ústecký krajNová lávka přes silnici I/9 na Stožeckém sedle. Foto: Ústecký krajNová lávka přes silnici I/9 na Stožeckém sedle. Foto: Ústecký krajNová lávka přes silnici I/9 na Stožeckém sedle. Foto: Ústecký kraj

Tagy I/9 lávka Stožecké sedlo Liberecký kraj Lužické hory Stožecké sedlo Ústecký kraj
16 komentářů