Končící šéf ÚOHS vyzval libereckého hejtmana k rezignaci. Kvůli dalšímu výsledku soudu o nákup ČSAD Liberec

Nové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Liberecký krajNové autobusy Iveco Crossway pro ČSAD Liberec. Foto: Liberecký kraj

Hloupé a trapné, říká k výzvě hejtman Půta.

Nekonečné spory mezi Libereckým krajem a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ohledně autobusových soutěží se dostaly už do zcela osobní roviny i ze strany antimonopolního úřadu. Končící předseda ÚOHS Petr Rafaj vyzval v tiskové zprávě libereckého hejtmana Martina Půtu, aby na základě nepravomocného rozhodnutí soudu rezignoval.

Rafaj opírá svoji výzvu o rozsudek Nejvyššího správního soudu, který vrátil zpět Krajskému soudu v Brně. Ten letos zrušil rozhodnutí ÚOHS, podle kterého Liberecký kraj porušil zákon při koupi akcií ČSAD Liberec. Firma se stala základem takzvaného vnitřního dopravce, kterého chce kraj rozvíjet. Důvodem byly především dlouhodobé spory se skupinou BusLine. BusLine, nyní přejmenovaný na Witbystar, je účastníkem tohoto sporu.

Kvůli zastavení této transakce nás zástupci Libereckého kraje ostře napadali, rozpoutali proti mně politickou kampaň a požadovali mé odvolání z funkce. Verdikt soudu nyní jednoznačně potvrdil, že jsme postupovali v souladu se zákonem a útoky ze strany Libereckého kraje byly tedy zcela nedůvodné a lživé. Očekávám od Libereckého kraje omluvu a doufám, že pan hejtman bude férový a za výroky vůči Úřadu a mé osobě vyvodí pro sebe stejné důsledky, jako požadoval po mně, tedy že odstoupí. Jsem rád, že se potvrdilo, že Úřad rozhoduje nestranně a podle zákona,“ řekl po rozsudku NSS předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle právních zástupců Libereckého kraje je argumentace Nejvyššího správního soudu (NSS) v odůvodnění zmiňovaného rozsudku založena pouze na formálním jazykovém výkladu k textu zákona. „Takový přístup je u NSS nestandardní a neodpovídá ani ustálenému výkladu Ústavního soudu, který ve svých nálezech opakovaně zdůraznil, že jazyková interpretace představuje pouze prvotní nahlížení na smysl právní normy. Důležitější je právě výklad smyslem a účelem právní úpravy, o kterém v daném případě není žádných pochyb. NSS navíc téměř vůbec nezohlednil naše právní argumenty a ani se s nimi řádně nevypořádal,“ uvedl Půta v prohlášení.

Půta: Kraj chce mít peníze navzdory dopravní mafii a rozhodování ÚOHS pod kontrolou

Liberecký kraj a Ústecký kraj oficiálně letos vyzvaly vládu, aby Rafaje odvolala. Rafaj čelil dlouhodobé kritice za řadu svých kroků, nakonec se rozhodl odejít z funkce sám.

Spor o nákup akcií ČSAD je kvůli tomu, zda jde o veřejnou zakázku nebo ne. Podle kraje a krajského soudu ne, podle ÚOHS a NSS ano. Liberecký kraj s ÚOHS vede další spory, například o zakázku na odbavovací zařízení.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta uvedl, že Rafaj svoji výzvou zneužil web ÚOHS k vyřizování osobních účtů. „V tiskovém prohlášení se buď mýlí, nebo přímo lže. Rozsudek Nejvyššího správního soudu není pravomocný, pouze vrací projednání zpět ke Krajskému soudu v Brně,“ řekl Půta. Osobní výzva k odstoupení je podle něj hloupá a trapná. „Můj mandát hejtmana končí v úterý. Na rozdíl od předsedy ÚOHS nejsem jmenován, ale volen krajským zastupitelstvem,“ řekl Půta, kterého bude zastupitelstvo v úterý opět volit hejtmanem. „Více než 300 milionů korun, které Liberecký kraj ročně na zajištění autobusové dopravy vynakládá, chceme mít navzdory všem tlakům dopravní mafie a rozhodování ÚOHS pod kontrolou,“ řekl Půta.

„Podle veřejně dostupných informací a také názoru vyšetřovatelů Policie ČR si Rafaj užíval benefitů od společnosti BusLine o jejíchž kapsách ÚOHS opakovaně rozhodoval, a tím jednoznačně selhal jako nezávislý šéf nezávislé instituce,“ dodal Půta.

Tagy BusLine ČSAD Liberec Liberecký kraj Martin Půta Petr Rafaj ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
31 komentářů