Komplikace s tramvajemi z Ostravy pro Ukrajinu. Kvůli nezájmu jim hrozí šrotace

Tramvaj T3R.P v Ostravě. Foto: Michal ChrástTramvaj T3R.P v Ostravě. Foto: Michal Chrást

Tramvaje jsou v dobrém stavu, Gepard Express se je snaží udat například do Sarajeva.

Společnost Gepard Express Alberta Fikáčka musí na poslední chvíli hledat nové zájemce o vyřazené tramvaje, které koupila od Dopravního podniku Ostrava (DPO). Původně měly zdarma zamířit na Ukrajinu pro provoz ve městě Mykolajiv (Nikolaiv). Jednání ale ztroskotala. Fikáček tak narychlo shání nové kupce. Jednou z variant je i odvoz do šrotu.

Město Mykolajiv si tramvaje nepřebralo a nedokáže v současné době ani slíbit, ani zajistit přepravu vozů z Ostravy. Aktuálně složitou situaci města Nikolaev naprosto chápeme a chápeme i to, že tramvaje nemají teď tu správnou prioritu, ale bohužel nám to situaci nijak neulehčuje. Tramvaje jsou zaplaceny z našich prostředků a blíží se termín, kdy budeme muset vozy odvézt,“ řekl Fikáček.

Gepard Express vyhrál soutěž na nákup vyřazených tramvají, které původně DPO sliboval darovat na Ukrajinu. Teď ale se svojí charitou narazil. „Proto jsme mimo ukrajinská města ještě oslovili i další potenciální zájemce, mimo jiné i Sarajevo. Některé tramvaje jsou ve ve velmi dobrém stavu, a proto se snažíme vyhnout šrotaci, jak to jen jde. Bohužel ta ale vypadá zatím jako nejpravděpodobnější scénář,“ dodal.

Jde o celkem 26 tramvají, většinou T3. Gepard Express za ně zaplatil 2,259 milionu korun.

Fikáček se podle svých slov rozhodl v pomoci při obnově vozových parků už dál nepokračovat. „Budeme se soustředit pouze na zdravotnický materiál pro civilní užití, ve kterém funguje spolupráce znamenitě a nese to patřičné ovoce,“ dodal.

Tagy dopravní podnik ostrava DPO Gepard Express pomoc Ukrajině
63 komentářů