dkv-spojujeme

Komplikace pro drážní personál. Na testy pro neočkované se dlouho čeká. Hrozí nevyjetí vlaků, varují odbory

Stanoviště strojvedoucího v řídícím voze. Pramen: Škoda TransportationStanoviště strojvedoucího v řídícím voze. Pramen: Škoda Transportation

Podle odborářů by pomohlo uznávání antigenních testů.

Změna pravidel pro ubytování zaměstnanců způsobuje velké komplikace Českým drahám a dalším dopravcům. Od pondělí se musí při ubytování na takzvaných nocležnách, kde tráví povinný odpočinek v případě dělených směn, neočkovaní prokazovat PCR testem. Kvůli dlouhé době zpracování testů ale hrozí, že se některé vlaky nepodaří vypravit včas.

Vláda ještě minulý týden zmírnila podmínky pro ubytování a umožnila přespání i neočkovaným a těm, co za poslední půlrok neprodělali onemocnění covid-19. Podmínkou je ale jejich PCR test. I to však přenocování neočkovaných výrazně komplikuje. „Je to velký problém pro všechny dopravce. Doba na vyhodnocení testu se prodlužuje a reálně hrozí, že test nebude včas a zaměstnanec se nedostaví. Pak hrozí odříkání vlaků,“ řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Vladislav Vokoun. Deník Zdopravy.cz ví o několika strojvedoucích, kteří první den tohoto opatření kvůli tomuto problému spali v lokomotivě.

Nejde přitom jen o problém s rychlostí testu, ale i náklady pro České dráhy. „Pokud jde o zajištění pobytu strojvedoucích a členů vlakových čet v nocležnách, náklady na případné testování těchto zaměstnanců hradí České dráhy. Proces je nastaven tak, aby bylo vše zajištěno včas v souladu s opatřeními vlády a aktuálními provozními potřebami ČD,“ uvedla mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Jen u Českých drah spí na nocležnách kolem 300 lidí denně. Proočkovanost je zhruba podobná, jako je průměr u celé populace. Za předpokladu, že třetina není očkovaná a při ceně testu 800 korun tak dopravce zaplatí denně jen za testy 80 tisíc korun.

Situace, kdy neočkovaný nenastoupí do práce, protože nemá včas test, tak může vést k tomu, že budou častěji na dělené směny s přespáním na nocležně povoláni očkovaní strojvedoucí. „Může to jen zvyšovat napětí mezi očkovanými a neočkovanými,“ míní Vokoun. Podle něj by pomohlo, kdyby vláda uznávala pro tyto případy i antigenní testy.

Tagy České dráhy dělené směny nocležny Odborové sdružení železničářů opatření proti šíření koronaviru
204 komentářů