Kompletní D1 už na příští Vánoce? ŘSD řeší urychlení výstavby dálnice okolo Přerova

Výstavba dálnice D1 u Přerova.Foto: Radek MátlVýstavba dálnice D1 u Přerova.Foto: Radek Mátl

Rychlejší výstavba by znamenala vyplacení akceleračního bonusu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jedná se sdružením firem vedené společností Strabag o možném urychlení výstavby dálnice D1 kolem Přerova. Poslední chybějící úsek dálnice z Prahy až na polské hranice by mohl být zprovozněn již v prosinci 2025 namísto plánovaného jara 2026.

Na dnešním setkání s novináři to uvedli zástupci ŘSD a Strabagu. Desetikilometrový úsek se začal stavět loni v lednu.

„Podle harmonogramu prací bychom měli skončit 20. března 2026. Jednáme s ŘSD o zkrácení termínu do Vánoc (2025). Tím pádem bychom se nyní nacházeli téměř přesně v polovině stavby,“ uvedl podle agentury ČTK zástupce Strabagu Petr Černík. Upozornil, že zkrácení termínu dokončení dálnice D1 u Přerova ještě není jisté, jelikož je třeba zvážit, zda to bude dávat ekonomický smysl. „Asi to zkrátit lze, ale je to pak otázka nějaké finanční kompenzace, protože hlavně estakáda 209 vyžaduje určitou technologii. Pokud tedy budeme chtít zkracovat termín, tak budeme muset navézt další materiál, který třeba v ČR ani nemusí být,“ řekl. Urychlení stavby pomohla i velmi mírná zima.

Děti Země uspěly v jednom z mnoha sporů o D1 u Přerova, stavbu by to ohrozit nemělo

Zkrácení výstavby je podle nových pravidel Státního fondu dopravní infrastruktury možné, ŘSD ale jako investor musí zhotoviteli vyplatit takzvaný akcelerační bonus. Ten ŘSD už použilo na řadě jiných staveb, naposledy na D35 u Olomouce.

Narovnání D35 u Olomouce bude hotové o téměř půl roku dříve, stát za zrychlení připlatí

Úsek Říkovice – Přerov staví firmy Strabag, Doprastav a IDS Olomouc za 6,922 miliardy korun. Na trase úseku dálnice D1 vedoucí kolem Přerova bude postaveno 13 mostních objektů, z nichž nejdelší estakáda měří téměř kilometr. Všechny mosty už stavbaři založili a nyní betonují mostovku v okrajové části Přerova, kde se nový dálniční most bude klenout nad silnicí do Tovačova.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
21 komentářů