Kolín nad Rýnem kupuje šedesátimetrové tramvaje od Alstomu

Vizualizace nové tramvaje pro Kolín nad Rýnem. Foto: AlstomVizualizace nové tramvaje pro Kolín nad Rýnem. Foto: Alstom

Po Kolíně nad Rýnem by měly v budoucnu jezdit až 90 metrů dlouhé tramvajové soupravy.

Společnosti Alstom a Kiepe Electric podepsaly velkou zakázku na dodávku celkem 64 velkokapacitních nízkopodlažních tramvají Citadis pro kolínský dopravní podnik KVB (Kölner Verkehrs-Betriebe AG).

Nový kontrakt v hodnotě 363 milionů eur (přes 9,5 miliardy korun) oznámil Alstom v tiskové zprávě. Tramvaje budou ve speciální úpravě pro německý trh. Podíl Alstomu na celkové hodnotě zakázky je zhruba 60 %.

První tramvaje mají být dodány do konce roku 2023, hlavní část dodávek začne o rok později. Součástí zakázky je i opce na na daších 47 tramvají. Kontrakt počítá s dodávkou 62 tramvají o délce 60 metrů a dvou tramvají o poloviční délce. Vyrábět se budou v závodě Alstomu v Barceloně. Kiepe, které patří do skupiny Knorr Bremse, bude dodávat elektrickou výzbroj ze svého závodu v Düsseldorfu, karosérie bude ze závodu Alstomu ve francouzském Le Creusot.

Nová tramvaj sveze celkem 195 cestujících, na každé straně bude celkem desatero dveří. Bude mít otočné podvozky. Vozy budou vybaveny antikolizním systémem.

V provozu nahradí postupně tramvaje K4000, které do Kolína nad Rýnem dodal Bombardier v letech 1996-2002. KVB přitom plánuje, že bude spojovat dohromady do jedné soupravy šedesátimetrovou a třicetimetrovou tramvaj.

Vizualizace nové tramvaje pro Kolín nad Rýnem. Foto: Alstom

Vizualizace nové tramvaje pro Kolín nad Rýnem. Foto: Alstom

Tagy alstom Citadis Kiepe Electric Kolín nad Rýnem¨ KVB Německo
46 komentářů