Koleje Dolnośląskie vyjely s novými jednotkami Pesa Elf II, nasadí je i k českým hranicím

Nová jednotka Pesa Elf II pro KD. Foto: Koleje DolnośląskieNová jednotka Pesa Elf II pro KD. Foto: Koleje Dolnośląskie

Kontrakt počítá s dodávkou celkem 25 pětivozových jednotek.

Polský dopravce Koleje Dolnośląskie dnes oficiálně nasadil do provozu první z 25 objednaných pětivozových jednotek Pesa Elf II. Jde o součást velké modernizace železnice v Dolním Slezsku. Nové jednotky označené 48WEc se mají brzy objevit i v těsné blízkosti českých hranic.

O zahájení provozu s více než týdenním předstihem oproti původnímu plánu informoval dopravce na svých stránkách a sociálních sítích. Dnes je první jednotka nasazována na trať Wrocław Główny – Jelcz-Laskowice. „Je to pro nás důležité, protože víme, že naši cestující na tato moderní a velmi prostorná vozidla čekali,“ říká Damian Stawikowski, prezident Koleje Dolnośląskie.

Nová vozidla mají kapacitu 250 míst k sezení, se stojícími zvládnou přepravit až 540 cestujících. Jednotky jsou plně klimatizované a nízkopodlažní se zásuvkami a wifi. Součástí výbavy je i defibrilátor.

Dopravce je plánuje nasadit i na další tratě, například do Legnice nebo k českým hranicím do stanice Szklarska Poręba Górna. Nejčastěji mají být nasazovány na tratích v okolí Wrocławi. Nástup přichází v době, kdy se dopravce potýká s výpadky jednotek Impuls od Newagu.

Koleje Dolnośląskie původně oznámily nákup pěti jednotek, později objednaly postupně dalších dvacet, které mají být všechny dodány do roku 2024. První sérii zaplatí dopravce z evropské dotace, která pokryje 64 % nákladů. Celková hodnota kontraktu je 726 milionů zlotých, jedna jednotka vychází na 29 milionů zlotých (zhruba 151 milionů korun). Flotila Koleje Dolnośląskie se tak rozroste na celkem 88 jednotek, z toho 65 % bude v elektrické trakci.

Tagy Koleje Dolnośląskie Pesa Bydgoszcz Pesa Elf II
43 komentářů