Koleje Dolnośląskie nakoupí další jednotky Pesa Elf2, původní objednávku více než zdvojnásobil

Nové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KD

Dopravce nakonec odebere třináct nových jednotek, hodnota zakázky přesáhne dvě miliardy korun.

Polský dopravce Koleje Dolnośląskie výrazně navýšil svoji objednávku na nové elektrické jednotky Pesa Elf2. Představenstvo firmy vlastněné Dolnoslezským vojvodstvím rozhodlo o nákupu dalších osmi jednotek.

Firma tak využila opce, kterou má ke smlouvě uzavřené v loňském roce. Tehdy dopravce u polského výrobce Pesa Bydhošť podepsala nákup pěti pětidílných jednotek, nakonec jich bude třináct.

O rozšíření nákupu informovala společnost na svém facebookovém profilu. „Jde o největší nákup v historii společnosti,“ uvedl dopravce. Celková hodnota zakázky tak stoupne na 355 milionů zlotých (2,13 miliardy korun).

Dopravce vlastněný Dolnoslezským vojvodstvím je pořídí částečně z investiční půjčky, část nákladů pokryje evropská dotace v rámci projektu „Dolnoslezská aglomerační železnice“. Dolnoslezské vojvodství tím chce dál zlepšit kvalitu cestování veřejnou dopravou. „Důrazně se zaměřujeme na železnici, protože jde o rychlou, bezpečnou a ekologickou dopravu. Nákup nových vlaků je důležitým prvkem naší strategie rozvoje osobní železniční dopravy,“ řekl při prvním nákupu Cezary Przybylski, maršálek Dolnoslezského vojvodství.

Pětidílné jednotky budou mít 8 dveří na každé straně, provozní rychlost bude až 160 km/h. Jednotky budou klimatizované, budou mít prostor pro vozíčkáře a jízdní kola. Pesa uvádí, že velkou pozornost věnovala designu interiéru: velká část prvků je vyrobena z eloxovaného hliníku. Vozidla budou také vybavena defibrilátory AED.

Prakticky shodné jednotky má u Pesy objednán také RegioJet pro provoz v Ústeckém kraji. Rozdíl bude jen v tom, že půjde o vícesystémová vozidla. Jejich dodávka bude mít zpoždění.

Nové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KD
Tagy Dolnoslezské vojvodství Koleje Dolnośląskie Pesa Bydgoszcz Pesa Elf2 Top
12 komentářů