Kolaps železniční dopravy po nehodě v Pardubicích. Provoz se rozjíždí po jedné koleji rychlostí 10 km/h

Srážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekce

Odklon přes Vysočinu je neprůjezdný. České dráhy vyzvaly cestující, aby cesty přes Pardubice dnes odložili.

(průběžně aktualizujeme) Srážka vlaků v Pardubicích ukázala, jak Česku chybějí kapacitní odklonové trasy pro případ mimořádných událostí. Kvůli nehodě nejezdily žádné přímé dálkové vlaky spojující Čechy a Moravu. Tragédie také ukázala propastné rozdíly dopravců v informování cestujících při mimořádnostech. K velmi omezenému obnovení provozu došlo v 7:30.

„Koridor v Pardubicích, na kterém došlo ke srážce vlaků, je pro českou železnici klíčový. Žádáme cestující, aby své cesty do nebo přes Pardubice minimálně pro čtvrtek 6. června odložili,“ uvedly České dráhy na sociální síti X.

Obrazem: Dronové záběry ukazují ničivou sílu tragické srážky vlaků v Pardubicích

K nehodě došlo v situaci, kdy vlaky není možné poslat jinou trasou než přes Pardubice. Na trati z Prahy do Hradce Králové probíhá mezi Velkým Osekem a Hradcem Králové plánovaná výluka. Teoreticky je možné poslat vlaky z Pardubic přes Hradec Králové a Týniště do Chocně, takové řešení je vzhledem k jednokolejnosti většiny celého úseku ale prakticky neproveditelné.

Nabízí se ještě druhá možnost odklonu: přes Havlíčkův Brod do Brna. Na této trati ale vlaky nyní také nejezdí, probíhá dlouhodobá výluka mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova.

Až do 7:30 Pardubicemi neprojel žádný vlak. V půl osmé došlo k obnovení provozu po jedné traťové koleji rychlostí 10 km/h. To v praxi znamená velmi omezenou kapacitu trati. Podle informací deníku Zdopravy.cz by mělo dojít dnes k ukončení výluky Hradec Králové – Chlumec nad Cidlinou a vlaky budou jezdit odklonem přes Hradec Králové. „Ve zbývající části kolejiště pokračuje odstraňování následků nehody a připravuje se odklizení poškozených vozů. Na místo byl povolán nehodový vlak. Odklízecí práce budou probíhat tak, aby co nejméně ovlivnily provoz na trati,“ řekl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka.

Kolaps výrazně postihne železniční nákladní dopravce, kteří museli odstavit již desítky vlaků.

V informování vedou ČD

O tragické mimořádné události informují dopravci velmi různě. Nejkomplexnější servis mají na svých stránkách ČD Mimořádnosti. RegioJet měl v době vydání textu na svých stránkách k nehodě pouze informaci, že k ní došlo. „O cestující se postaráme, na místě máme i naše zaměstnance a zajišťujeme náhradní soupravu,“ napsal RegioJet.

Do Pardubic dorazil majitel RegioJetu Radim Jančura a další zaměstnanci dopravce. „Chci za sebe a RegioJet vyjádřit obrovskou lítost nad touto tragickou událostí, zejména pak nad ztrátou lidských životů. Hlubokou soustrast všem jejich blízkým,“ říká Radim Jančura majitel společnosti RegioJet. „Velmi nás to mrzí. Hluboce se omlouváme zraněným a všem, koho se nehoda jakkoli dotkla. Jsme připraveni poskytnout jim maximální podporu a odškodnění. Uděláme vše pro řádné vyšetření události a v návaznosti na to přijmeme odpovídající opatření,“ dodává Radim Jančura, majitel společnosti.

V případě RegioJetu byly zrušeny vlaky 1001 (Praha-Havířov), 1010 (Havířov-Praha) a 1012 (Košice-Praha). Všechny ostatní vlaky budou vypraveny, avšak může dojít ke zpožděním. Zpoždění se očekává již při odjezdu z výchozích stanic a může dojít i k úpravě cílových stanic.

Současně informujeme o aktualizaci telefonního čísla krizové linky na 539 000 955. Na tuto linku se mohou obracet lidé s dotazy. Linka je dostupná kromě češtiny a slovenštiny také v ukrajinštině. Dotazy lze zasílat také e-mailem na pomoc@regiojet.cz. Aktuální informace budou k dispozici také na nově zřízené internetové stránce dopravce, která bude spuštěna v průběhu dne.

Leo Express o nehodě neměl v době publikace textu o nehodě žádnou zmínku na stránkách. „Omezení se dotkne spojů 1250, 1253, 1290, 1255, 1252, 412. Pracujeme na zajištění náhradní autobusové dopravy, cestující se zakoupenými budeme informovat e-mailem, SMS nebo přímo na palubě prostřednictvím našeho personálu. Informace budeme průběžně aktualizovat,“ uvedl mluvčí firmy Emil Sedlařík.

Dálkové vlaky Českých drah přes Pardubice nejely do částečného obnovení provozu, poté se postupně opět rozjely.

Tagy České dráhy kolaps koridoru LEO Express pardubice RegioJet srážka vlaků Pardubice srážka vlaků v Pardubicích trať 010
394 komentářů