Kolaps ve špičce. Železniční spojení z Prahy na Lysou nad Labem zastavila na dvě hodiny střelba, podezřelého zadrželi

Stavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PIDStavba zastávky Praha - Rajská zahrada. Foto: PID

Podezřelého střelce policie zadržela.

(aktualizováno 21:10) S velkou trpělivostí dnes museli počítat cestující, kteří se vydají vlakem z Prahy po trati směrem do Lysé nad Labem. Od 16:57 byl přerušen provoz kvůli poškozenému zabezpečovacímu zařízení. Provoz byl obnoven po 19. hodině. K události došlo v přepravní špičce, kdy se lidé vracejí z hlavního města.

K poškození zabezpečovacího zařízení došlo podle dosavadních zjištění střelbou na jeho součást. Celou záležitost proto nyní řešíme s Policií ČR, “ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Šlo o celkem 11 zásahů. Podezřelý byl na místě zadržen.

Ke střelbě došlo mezi stanicemi Praha-Vysočany a Praha-Horní Počernice, konkrétně odbočkou Skály a Černý Most. Pro cestující byla zavedena náhradní autobusová doprava z Černého Mostu. Podle svědků šlo ale o jeden autobus. Cestující mohou využívat i ostatní spoje Pražské integrované dopravy, pokud se do nich vejdou.

Detaily o omezení jsou na stránkách ČD mimořádnosti a PID.

Na trati mezi Prahou a Lysou nad Labem probíhají několik let modernizační práce. Po dokončení mají přinést rychlejší a spolehlivější provoz.

Vyjádření Správy železnic k události:

dnešní zastavení provozu mezi pražskými Vysočany a Horními Počernicemi způsobil bezprecedentní čin.

Celkem 11 průstřelů objevili vyšetřovatelé dnešní mimořádné události na objektu zabezpečovacího zařízení, který se nachází v předmětném úseku. Střelba měla za následek poškození technologie a výpadek zabezpečovacího zařízení.

Vyšetřovatelé Správy železnic na místě přistihli také podezřelého a spolu s vyšetřováním celého případu jej předali Policii ČR k dalšímu řízení.

Trať do Horních Počernic se podařilo zprovoznit před 19. hodinou. Vyšetřování události však zatím pokračuje. Teprve poté bude možné přistoupit k opravě zařízení a provoz obnovit zcela bez omezení.

Tagy PID Praha-Horní Počernice Správa železnic Trať 231 Praha -Lysá nad Labem - Kolín Vysočany - Mstětice
83 komentářů