Kola místo tramvají. V Bratislavě testují nezvyklou náhradní dopravu

Náhradní cyklistická doprava v Bratislavě. Foto: RekolaNáhradní cyklistická doprava v Bratislavě. Foto: Rekola

Náhradní autobusová doprava je kvůli kolonám pomalá, Rekola přišla do slovenského hlavního města s rychlejším řešením.

Česká společnost Rekola spustila během výluky tramvajového provozu v Bratislavě na trati mezi Karlovou Vsí a Dúbravkou netradiční službu „náhradní cyklistické dopravy“.

Podél osmnácti zastavek z Dúbravky až do centra města rozmístila desítky svých typických růžových kol. Místo autobusů náhradní dopravy lákají cestující na jízdu na kole. Zatímco cesta autem či autobusem trvá ve špičce až hodinu, na kole ji zde zvládnout za 15 minut.

„Téměř celý úsek je vedený po oddělených cyklotrasách nebo místních komunikacích s minimálním provozem aut,“ řekl mluvčí Rekol na Slovensku Martin Žarnovický.

Rekola spustila projekt v rámci Evropského týdne mobility. Kola jsou označena cedulí X5, stejně jako autobusy náhradní dopravy. Na Slovensku jde o první takový způsob nahrazení veřejné dopravy koly.

V Praze Rekola v minulosti při uzavírce Libeňského mostu pro tramvaje rovněž rozmístila své bicykly jako náhradní dopravu.

„Těší mě, že kola v Bratislavě nebudou vnímána už jen jako sportovní aktivita, ale že se stanou i reálným dopravním prostředkem,“ řekl národní cyklokoordinátor Petr Klučka.

Rekola chce postupně navýšit kapacitu v Bratislavě až na 300 jízdních kol. Jedna jízda vyjde na euro, Rekola nabízí i předplatné na určité období na neomezený počet jízd.

Tagy Bratislava náhradní cyklistická doprava Rekola
18 komentářů