Kodaň před tramvajovým restartem po 52 letech. První tramvaj vyjela na koleje

První jízda tramvaje v Kodani po 52 letech. Foto: Hovedstadens LetbanePrvní jízda tramvaje v Kodani po 52 letech. Foto: Hovedstadens Letbane

Pravidelný provoz má začít příští rok.

Návrat tramvají do dánského hlavního města je o další krok blíže. Společnost Hovedstadens Letbane vypravila první tramvaj Siemens Avenio po části nové tratě. Zatím bez cestujících, zkušební provoz má trvat do příštího roku, kdy dojde k zahájení dopravy na 28 kilometrů dlouhé trati.

Nová tramvaj vyjela z vozovny v Glostrup na západě Kodaně. O posunu v přípravě informoval dopravce na svých stránkách. Současně upozornil řidiče, aby dávali na křižovatkách pozor. Na tramvaj nejsou místní zvyklí: tramvajový provoz ve městě skončil před 52 lety.

Zkušební jízdy probíhají zatím na kratším úseku, zatím jezdí tramvaje sníženou rychlostí. To ukazuje i video z první jízdy, kde je vidět, že tramvaj jede jen mírně rychleji, než je chůze.

První jízda tramvaje v Kodani po 52 letech. Foto: Hovedstadens Letbane Trasa nové tramvajové trati v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens LetbaneNová tramvaj Siemens Avenio pro provoz v Kodani. Foto: Hovedstadens Letbane

Kodaň si pro provoz objednala u Siemensu tramvaje Avenio. Nová tramvaj má 64 sedaček a celkovou kapacitu 290 cestujících. Je plně nízkopodlažní, klimatizovaná a vybavená nejnovějším informačním systémem. V tramvaji bude na čtyřech místech prostor pro kočárky a přepravu lidí na vozíku. První tramvaj do vozovny dorazila již loni v srpnu.

Siemens získal zakázku roce 2018. Nové tramvaje budou jezdit na 28 kilometrů dlouhé trati, která spojí město Lyngbny na severním předměstí Kodaně a Ishøj na jihu. Siemens dodá do Kodaně celkem 29 čtyřčlánkových tramvají, má opci na dalších třicet. Nová dráha má nahradit autobusovou linku.

Tagy Hovedstadens Letbane Kodaň
Žádné komentáře