Kocour Českých drah a trať do Vejprt si zahrály v akčním filmu služby Netflix

Lokomotiva 742 ČD Cargo. Autor: autor: ŠJů, Wikimedia CommonsLokomotiva 742 ČD Cargo. Autor: autor: ŠJů, Wikimedia Commons

V rámci přípravy filmování probíhaly i obhlídky tratě, na které byly použity motorové vozy řady 810 a Regionovy.

Česká železnice se zase jednou ocitla na světové filmové mapě. V posledních měsících se v tuzemsku natáčelo pro streamovací službu Netflix pokračování akčního filmu Extraction, jehož železniční část zajišťovaly České dráhy.

Natáčelo se mimo jiné na trati z Chomutova do Vejprt. „Pro toto filmování jsme zajišťovali komplexní služby, realizaci zajistilo Centrum historických vozidel Lužná u Rakovníka,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

České dráhy dodaly vozidla i personál. Využily přitom lokomotivy řady 742 (přezdívané Kocour či Bangle) a tři plošinové vozy, které byly zapůjčeny od ČD Cargo. V rámci přípravy filmování probíhaly i obhlídky tratě, na které byly použity motorové vozy řad 810 a 814/914 (Regionova).

„Navíc byl pro potřeby filmového štábu zapůjčen jeden salonní vůz. Filmování včetně přípravy trvalo čtyři měsíce,“ doplnil Šťáhlavský, podle kterého zajišťování podobných služeb představuje pro dráhy „vítanou obchodní aktivitu“, která v tomto případě přispěla na údržbu historických vozidel.

„Natáčení bylo domluveno v termínu od 18. listopadu do 11. prosince a z pohledu provozu neznamená žádné komplikace, protože se realizuje v období, kdy na trati neprobíhá žádná doprava. Správa železnic podle smlouvy zajistila dozor trati a pro potřeby natáčení zapůjčila mechanizaci,“ doplnil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Hlavní postavu filmu ztvárňuje australský herec Chris Hemsworth, který se na internetu pochlubil videem z jedoucího Kocoura. První díl, vyprávějící o neohroženém žoldákovi na nebezpečné misi, patřil mezi jeden z divácky nejúspěšnějších snímků streamovací platformy.

Česká železnice, včetně Kocoura, starého pantografu a pražského hlavního nádraží, si zahrála například i v americkém hororu Hostel z roku 2005. Tehdy měla z části představovat slovenské reálie.

 

Tagy České dráhy lokomotiva 742 natáčení filmu Extraction
77 komentářů