Knihovny, klub pro seniory či bistro. Praha hledá využití oblouků Negrelliho viaduktu

Vizualizace využití oblouků Negrelliho viaduktu. Foto: Praha.euVizualizace využití oblouků Negrelliho viaduktu. Foto: Praha.eu

Praha chce využít po dokončení rekonstrukce Negrelliho viaduktu jeho oblouky a nenechat je prázdné jako v minulosti. Chce tím oživit

Praha chce využít po dokončení rekonstrukce Negrelliho viaduktu jeho oblouky a nenechat je prázdné jako v minulosti. Chce tím oživit celou oblast kolem a vybudovat z ní „kreativní prostor“.

Plán na využití většiny oblouků historické památky představili náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr a náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček. Viadukt má být podle jejich prostor více zapojen do struktury města.

Ze 74 oblouků chce město využít 45 z nich. „Pod Negrelliho viaduktem chystáme nové odpočinkové místo pro Pražany. Chceme připravit vyvážený mix nekomerčních a komerčních subjektů tak, aby si na sebe místo dokázalo samo vydělat a zůstalo různorodé. Pod viaduktem by mohla vzniknout pobočka knihovny, klub pro seniory, nové bistro nebo zajímavý start-up. O tři oblouky už projevilo zájem Hudební divadlo Karlín, které by v nich rádo vytvořilo svou letní scénu, i to bude jedna z možností,“ řekl Scheinherr.

Podle Hlaváčka je cílem zachovat sociální různorodost a navázat na historii Karlína coby přístavní a historicky průmyslové části Prahy. „Dnes trpí intenzivní gentrifikací (označení pro lokální sociálně-kulturní změny, které jsou důsledkem toho, když bohatší lidé nakupují nemovitosti k bydlení v dosud méně prosperujících oblastech, pozn. red.) vedoucí k vystěhování nejen nízkopříjmových skupin, ale i k vymazávání řemeslné a rukodělné tvorby,“ dodal Hlaváček.

Technická správa komunikací hl. města Prahy bude teď podle studie „Negrelliho viadukt – příležitost pro kreativní město“ od architektonicko-urbanistického studia MOBA, připravovat proměnu celého prostoru.

Pokud vše půjde podle plánu, nové využití oblouků Negrelliho viaduktu se Pražané dočkají v létě 2022. „Počítám se vznikem náměstí a parku přímo u viaduktu a začneme řešit celkovou situaci v okolí stanice Florenc. Plánují se taky úpravy ostrova Štvanice nebo nové propojení Karlína a Holešovic pěší lávkou,“ dodal Scheinherr.

Vizualizace využití oblouků Negrelliho viaduktu. Foto: Praha.euVizualizace využití oblouků Negrelliho viaduktu. Foto: Praha.euVizualizace využití oblouků Negrelliho viaduktu. Foto: Praha.eu
Tagy Negrelliho viadukt praha Rekonstrukce Negrelliho viaduktu
12 komentářů