KLM posílí flotilu embraerů, kupuje novou generaci letadel E2

Podpis smlouvy na dodávku až 35 letadel E195-E2 mezi KLM a Embraerem. Foto: KLMPodpis smlouvy na dodávku až 35 letadel E195-E2 mezi KLM a Embraerem. Foto: KLM

Největší evropský provozovatel letadel Embraer rozšíří svoji flotilu o dalších až 35 strojů od brazilského výrobce. KLM dnes na pařížském

Největší evropský provozovatel letadel Embraer rozšíří svoji flotilu o dalších až 35 strojů od brazilského výrobce. KLM dnes na pařížském aerosalonu podepsaly s Embraerem předběžnou dohodu na dodávku až 35 letadel E195-E2.

KLM si objednalo pevně patnáct letadel, na dalších 20 má opci. První dodávku plánuje pro rok 2021. Měly by nahradit starší embraery ve flotile pobočky KLM CityHopper, která létá na kratší trasy. Mluví se i o tom, že postupně by mohly nahradit i Boeingy 737-700, které má KLM také ve flotile. Ty nasazuje firma například i na linky z Amsterdamu do Prahy, stejně jako embraery.

Se 49 letadly je KLM největším provozovatelem letadel Embraer v Evropě. Oproti původní generaci mají letadla řady E2 o třicet procent nižší spotřebu a také jsou výrazně tišší.

Pro Embraer jde o vítanou vzpruhu pro generaci letadel E2, o kterou zatím není takový zájem, jak původně manažeři výrobce plánovali. V Paříži do dohody s KLM prodal Embraer jen dvě letadla španělskému dopravci Binter Canarias, naopak výrazně větší prodejní úspěch zaznamenala firma s předchozí generací. Embraer má dosud na letadlo E195-E2 celkem 125 závazných objednávek.

Tagy CityHopper Embraer Embraer E195-E2 KLM
Žádné komentáře