Klánovická spojka je v procesu EIA. Novou křižovatkou se napojí na D11

Šestajovice a hranice mezi Prahou a Středočeským krajem. Autor: Mirekk – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4572059Šestajovice a hranice mezi Prahou a Středočeským krajem. Autor: Mirekk – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4572059

Projektanti se budou muset vypořádat s tím, že silnice kříží cestu plánované vysokorychlostní trati Praha - Poříčany.

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje pokročila v přípravě takzvané Klánovické spojky na východní hranici Prahy. Plán na výstavbu 2,5 kilometru dlouhé silnice, která má místní sídla napojit na dálnici D11, poslala k posouzení vlivu na okolí (EIA).

Stavba má ulehčit především Šestajovicím a Horním Počernicím, přes něž místní dojíždějí do Prahy a zpět po Náchodské ulici (II/611). Klánovická spojka, která se má stavět v letech 2023 až 2025, napojí území jižně od D11 na hranici Prahy a středních Čech přímo na dálnici, a to pomocí chystané mimoúrovňové křižovatky Beranka. Křižovatku chystá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na 4. kilometru dálnice, stavět se má v letech 2022 až 2023. Nová spojka v podobě přeložky silnice 611 má vzniknout i na hornopočernické straně dálnice.

„Účelem těchto staveb je dopravní odlehčení místním komunikacím zejména v Šestajovicích a Horních Počernicích a svést tranzitní dopravu na dálnici D11,“ píše se v dokumentaci EIA. Projektanti se budou muset vypořádat mimo jiné s tím, že silnice kříží cestu plánované vysokorychlostní trati Praha – Běchovice – Poříčany.

MÚK Beranka na D11. Pramen: ŘSDKlánovická spojka. Pramen: KSÚS Stř. kraje/dokumentace EIA
Tagy dálnice D11 Klánovická spojka
51 komentářů