Kdo postaví D11. ŘSD odmítlo námitky Budimexu

Silnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiASilnice S3 u českých hranic. Foto: GDDKiA

Budimex může podat nyní stížnost k antimonopolnímu úřadu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zamítlo námitky stavební společnosti Budimex proti jejímu vyloučení ze soutěže na stavbu D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Polská firma nabídla v soutěži nejnižší cenu a původně byla vyhlášena vítězem soutěže.

O zamítnutí námitek informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Podle něj nyní běží lhůta, kdy se může Budimex odvolat k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud by i ten zamítl stížnosti Budimexu, přes půl roku trvající tahanice o vítěze obří soutěže by mohly skončit.

Celý spor se týká referencí na stavbu tunelů. Ty napadlo sdružení vedené společností MI Roads ze skupiny Metrostav. „Jsme přesvědčeni, že naše reference jsou adekvátní a splňují požadavky zadavatele,“ uvedla při podání námitek na konci května mluvčí Budimexu Diana Zyglewská.

Další tahanice o stavbu D11. Budimex se brání svému vyloučení

Už dříve v květnu generální ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl, že se nezačne stavět dříve než v září. „Tato bitva má negativní dopad na to, že se dálnice nestaví, i když příprava je z naší strany hotová,“ uvedl Mátl. I když zahájení prací bylo původně naplánované na zimu, část zakázky už mohla běžet.

Po vyloučení Budimexu volalo sdružení vedené MI Roads. K vyloučení nakonec přispělo rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. I když má ŘSD na splnění reference jiný právní názor, rozhodlo se řídit stanoviskem ÚOHS.

„Respektujeme Budimex jako velkou stavební firmu, nemá ale potřebné zkušenosti z tunelových staveb. V zadávacím řízení se například prokazuje cizí referencí z výstavby tunelu v Kolumbii, která neodpovídá požadavkům soutěže. Dále jsme přesvědčeni, že jsou Budimexem předloženy nepravdivé údaje týkající se odborného personálu požadovaného zadavatelem pro výstavbou tunelů,“ řekl při podání první námitky mluvčí MI Roads Michal Jurman. Sdružení vedené MI Roads bylo v soutěži druhé.

Příprava na otevření polské „dálnice“. V Trutnově a okolí bude hlídat řidiče 7 radarů

Tagy Budimex D11 D11 Trutnov - státní hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
27 komentářů