Kde jezdí který dopravce. Vznikla unikátní železniční mapa české sítě

Ukázka mapy české železniční sítě s dopravci. Foto: Mapfabric.czUkázka mapy české železniční sítě s dopravci. Foto: Mapfabric.cz

Autor mapy plánuje každoroční aktualizaci.

Vojtěch Horák sestavil první mapu české železniční sítě, která ukazuje i to, kteří osobní dopravci jednotlivé tratě využívají. V Česku jde o originální a ojedinělý počin, dosud takový souhrnný materiál nevznikl. Je odpovědí na probíhající nástup alternativních dopravců.

Mapa je kompletně k dispozici na stránkách Mapfabric, kde Vojtěch Horák publikuje i svá další mapová díla. Nápad v hlavě nosil několik let, inspirací mu nakonec byla loňská změna jízdního řádu. „V jednom z článků se mihla věta, že se Most stane jedinou stanicí, kde se bude potkávat pět různých dopravců. V ten moment jsem si říkal, že by byla fajn nějaká mapa, která by zjednodušeně řečeno ukázala, kde kdo jezdí,“ uvedl Horák.

Ústecký kraj je v otevírání trhu jiným dopravcům zatím nejdál. Protože žádnou podobnou mapu nikde nenašel, vyrobil si ji absolvent architektury a urbanismu Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci sám. Mapy jsou jeho dlouhodobým koníčkem, jejich tvorbu zveřejňuje na stránkách Mapfabric.

Práce na mapě podle něj zabrala vyšší desítky hodin. „Jedna věc je navrhnout samotnou mapu, ale zvlášť mravenčí prací je procházet jednotlivé jízdní řády a hledat, jestli zrovna kraj neobjednal, že jeden ranní pár spojů RegioJetu bude zajíždět do Kadaně předměstí, a proto tam musím prodloužit kousek čáry,“ doplnil Horák. Data čerpal z tabulkového jízdního řádu.

Mapu chce podle svých slov každoročně aktualizovat.

Tagy mapa české železniční sítě otevírání železničního trhu
163 komentářů