Každé tři týdny nový rychlovlak. Deutsche Bahn převzaly již stou jednotku ICE4

Stá jednotka ICE 4. Foto: Deutsche BahnStá jednotka ICE 4. Foto: Deutsche Bahn

Do konce roku se kapacita rychlovlaků v Německu rozšíří o 11 000 míst.

Německý státní dopravce Deutsche Bahn (DB) výrazně pokročil s rozšiřováním kapacity vysokorychlostních vlaků. Včera převzal jubilejní stou jednotku ICE4. Navýšení kapacity má přinést rychlejší přesun lidí z aut a letadel do vlaků.

Stá jednotka s názvem „Rheinland-Pfalz“ byla včera symbolicky pokřtěna vodou z Rýna. Jde o třináctivozovou verzi nazvanou ICE-XXL. „Sté ICE 4 představuje důležitý milník v největším programu rozšiřování vozového parku v historii DB. Do nových vlaků, většího komfortu a mnoha míst navíc investujeme do roku 2029 deset miliard eur,“ řekl šéf DB Richard Lutz.

Infografika k ICE4. Foto:DB

Infografika k ICE4. Foto:DB

Nyní DB od Siemensu přebírají jednu novou jednotku ICE 4 každé tři týdny. Celkem má dopravce objednáno 137 jednotek ICE 4 v různých konfiguracích. Jde celkem o 50 dvanáctivozových vlaků, 37 sedmivozovových a 50 třináctivozových s kapacitou téměř tisíc míst. Vlaky jezdí na nejvytíženějších trasách, například z Hamburku přes Severní Porýní-Vestfálsko a přes vysokorychlostní trať Kolín-Rýn/Mohan do jižního Německa.

ICE 4 se používají i na jednotlivých spojích mezi Mohučí a Hamburkem nebo Mnichovem. Od prosince 2023 bude sedmidílný ICE 4 jezdit také mezi Severním Porýním-Vestfálskem a Rakouskem přes Kolín nad Rýnem, Koblenz a Mohuč. Maximální rychlost jednotek byla nedávno zvýšena z 250 na 265 km/h. Do konce roku DB rozšíří nabídku o dalších 11 000 míst ICE 4. Aktuálně mají 367 různých jednotek ICE.

Vývoj počtu jednotek ICE. Foto: DB

Vývoj počtu jednotek ICE. Foto: DB

Tagy Deutsche Bahn ICE ICE 4 VRT Vysokorychlostní tratě v Německu
116 komentářů