Každé třetí nákladní auto bylo přetížené, ukázaly policejní kontroly za první pololetí

Vážení nákladního auta. Foto: Policie ČRVážení nákladního auta. Foto: Policie ČR

Počet přetížených vozidel stoupl, i když proběhlo méně kontrol.

Za první pololetí letošního roku zvážila policie v ČR dohromady 8 391 nákladních aut, přetížených jich bylo 2 744, tedy každé třetí. Loni za první pololetí zvážili policisté 10 752 automobilů, přetížených bylo 2 526 z nich. Meziročně tak ubylo kontrol, vzrostl však počet přetížených vozidel. Vyplývá to z policejních dat, která má ČTK k dispozici. Na pokutách na místě vybrali za přetížená vozidla policisté necelých 14 milionů Kč, loni to bylo 14,8 milionu Kč.

Českých aut zvážili policisté 3 754, z nichž 1 381 přesáhlo povolenou váhu. Nákladních aut dopravců z Evropské unie bylo na váze 4 297, přetížení se zjistilo u 1 332 z nich. Z třetích zemí zvážili 340 vozidel a zjistili 30 přetížených.

Policisté vystavili za první půlrok 2 483 pokut na místě, o 200 více než loni. Vzrostl také počet kaucí o 350 na 1 265. Policisté je vystavili v hodnotě přesahující 22,6 milionu Kč, o šest milionů více než loni. Kauci můžou udělit, pokud existuje reálná obava, že se přestupce bude vyhýbat správnímu řízení.

Nefunkční systém vážení

Na problém přetížených kamionů na českých dálnicích nedávno upozornil také Nejvyšší kontrolní úřad v kontrolní zprávě o modernizaci dálnice D1. Uvedl, že jízdy takových vozidel vozovku výrazně poškozují a zkracují její životnost. Poukázal také na nefunkční systém vysokorychlostního vážení, kdy za dva měsíce provozu váha na D1 zjistila 17 216 případů přetížení, avšak Ředitelství silnic a dálnic předalo silničnímu správnímu úřadu jen 448 podnětů k zahájení řízení o přestupku.

Vysokorychlostních vah je v ČR nyní šest a fungují zejména pro takzvaný předvýběr, kdy se přetížení musí ověřit na statické váze. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) už dříve uvedl, že by chtěl mít do konce příštího roku v provozu dohromady 12 vysokorychlostních vah, některé i s certifikací k udělování automatických pokut.

Zákon o pozemních komunikacích umožňuje přetíženým kamionům uložit pokutu 9 000 Kč za každou započatou tunu, která překračuje největší povolenou hmotnost vozidla nebo jízdní soupravy. Při překročení nejvyšší hmotnosti do půl tuny pokuta činí 5 000 Kč.

Ministerstvo dopravy v květnu uvedlo, že chce novelou zákona o pozemních komunikacích prosadit o polovinu nižší pokutu za přetížení, pokud ji řidič zaplatí na místě. Tím by podle ministerstva měla odpadnout administrativní zátěž.

Tagy Policie ČR přetížená nákladní auta vážení kamionů
61 komentářů