Katovické letiště trhá rekordy, před prázdninami zprovoznilo další příletový terminál

Letiště Katovice. Zdroj: Katowice AirportLetiště Katovice. Zdroj: Katowice Airport

Za letošek chtějí v Katovicích odbavit rekordních 6 milionů cestujících.

Letiště v Katovicích překonalo svůj rekord v počtu odbavených cestujících za jeden den. V neděli 16. června prošlo jeho branami celkem 31 196 pasažérů. Naposledy se přitom denní rekordy přepisovaly v Katovicích zkraje měsíce, 9. června odbavili o necelou tisícovku cestujících méně.

Aby nárůst provozu katovičtí pokryli, zprovoznili již druhý příletový terminál. Nese označení D a slouží charterovým letům ze zemí schengenského prostoru. Hala o celkové ploše 1 805 m² dokáže odbavit až dva lety naráz. Standardně slouží příletům na katovickém letišti stále relativně nový terminál C.

„Před prázdninami jsme zprovoznili další příletovou halu, která pomůže zajistit odpovídající úroveň služeb pro cestující v době hustého provozu. Zároveň celou dobu pracujeme na projektu výstavby nového hlavního terminálu pro cestující,“ uvedl Artur Tomasik, předseda provozovatele letiště, společnosti Górnośląskie Towarzystwo Lotnicze.

Nový příletový terminál katovického letiště.
Zdroj: Katowice AirportNový příletový terminál katovického letiště.
Zdroj: Katowice AirportNový příletový terminál katovického letiště na mapě.
Zdroj: Katowice Airport

Deset milionů cestujících do devíti let

Celkem by mělo letos odbavit letiště v Katovicích rekordních 6 milionů cestujících, už vloni jich přitom odbavilo nejvíce v historii, a to rovnou 5,6 milionu. V roce 2028 by mělo jeho nabídku destinací podle předpokladů využít na 7,5 milionu pasažérů, desetimilionová meta má padnout nejpozději v roce 2033.

Provozovatel letiště počítá na následující čtyři roky s investicemi za více než 1,5 miliardy zlotých (přes osm miliard korun). Nejvýraznější novinkou bude nový hlavní terminál pro cestující. Ten současný přitom teprve před pár lety kompletně zmodernizovali.

Nový terminál má mít rozlohu téměř pět hektarů. Půjde o dvoupatrovou budovu dlouhou 350 metrů a širokou 105 metrů.

Budoucí podoba katovického letiště. Foto: Letiště KatowiceBudoucí podoba katovického letiště. Foto: Letiště KatowiceBudoucí podoba katovického letiště. Foto: Letiště Katowice

První etapa výstavby nového terminálu bude dokončena v roce 2028. Objekt se pak má dále rozšiřovat, stropem má být kapacita 15 milionů cestujících. Součástí rozvoje bude také vybudování osmi tisíc parkovacích míst a vyrůst má rovněž druhý nákladní terminál. Letiště očekává, že většinu by mohla zaplatit evropská dotace.

Miliardy do proměny letiště v Katovicích. U sousedů míří k 10 milionům pasažérů ročně

Tagy Katowice KTW Letiště Katovice Letiště Katowice Polsko
16 komentářů