Katamaran mezi Vídní a Bratislavou se loni přiblížil předcovidovým číslům, zamíří i do Györu

Katamaran Twin City Liner. © Central DanubeKatamaran Twin City Liner. © Central Danube

Trasa mezi Vídní a Bratislavou, co jsou dvě navzájem si nejbližší hlavní města v Evropě, měří po řece 70 kilometrů.

Lodní linka mezi Vídní a Bratislavou, kterou s katamaranem provozuje společnost Twin City Liner, loni dosáhla na pasažérská čísla srovnatelná s dobou před covidem. Přepravila 143 tisíc cestujících, když v covidových letech 2020 a 2021 to bylo vždy pouhých 14 tisíc. Rekord je z roku 2019, kdy linku využilo 165 tisíc pasažérů.

Twin City Liner je společným podnikem městské skupiny Wien Holding a Raiffeisenlandesbank NÖ-Wien. Od jara 2019 linku obsluhuje nový katamaran, který postavili dělníci v docích na britském ostrově Wight za zhruba sedm milionů eur (cca 180 milionů korun). Nahradil dva starší norské modely.

„Velmi nás těší, že Twin City Liner mohl v roce 2022 po dvou velmi těžkých letech opět naplno fungovat. Výborný výsledek ukazuje, že naše strategické rozhodnutí ohledně nákupu současné lodi bylo správné,“ uvedl jednatel skupiny Wien Holding Kurt Gollowitzer. Pro letošek očekává 150 tisíc cestujících.

Katamaran Twin City Liner. © Central DanubeKatamaran Twin City Liner. © Central DanubeKatamaran Twin City Liner. © Central DanubeKatamaran Twin City Liner. © Central Danube

Drtivou většina cestujících připadá na pravidelnou linku Vídeň – Bratislava, firma se ale také v poslední době zaměřuje na firemní zákazníky a cestovní kanceláře. Pořádá nepravidelné výlety do Budapešti a loni v listopadu poprvé otestovala i plavbu do Györu, který leží na dunajském rameni Mošonský Dunaj. Letos se má katamaran ve starém městě v Györu objevovat častěji.

„Po úspěšné sezoně v roce 2022 můžeme znovu pomýšlet na nové destinace. A Györ je obzvláště vhodný, zejména díky dokončení plavební komory Györ-Gönyü,“ doplnil Gollowitzer. Komora u soutoku Dunaje a Mošonského Dunaje byla dokončena loni v létě.

Plavební sezóna 2023 začne mezi Vídni a Bratislavou 4. února. Plavby budou v zimě jen o víkendech jednou denně. Z Vídně bude loď vyjíždět v 10:30, z Bratislavy v 16:30. Zahájení hlavní sezóny s až šesti plavbami denně je v plánu 31. března. Trasa mezi Vídní a Bratislavou, co jsou dvě navzájem si nejbližší hlavní města v Evropě, měří po řece 70 kilometrů.

Katamarany jsou uzpůsobeny pro plavbu na Dunajském kanálu (Donaukanal), takže mohou plout přímo z centra Vídně z přístaviště mezi náměstím Schwedenplatz a mostem Marienbrücke. Díky využití kanálu se vyhnou jezu a plavební komoře Freudenau na východním okraji Vídně. Cesta po proudu trvá hodinu a čtvrt, proti proudu hodinu a půl.

Pravidelná lodní linka Twin City Liner mezi Vídní a Bratislavou funguje od roku 2006.

Tagy Bratislava Dunaj katamaran Twin City Liner Vídeň
8 komentářů