Karlův most čeká další oprava, na přípravy rekonstrukce lícového zdiva dohlédne speciální komise

Karlův most. Foto: Jan SůraKarlův most. Foto: Jan Sůra

Praha začala s přípravou další opravy Karlova mostu. Zatímco před deseti lety došlo k opravě mostovky, tentokrát se Praha chystá

Praha začala s přípravou další opravy Karlova mostu. Zatímco před deseti lety došlo k opravě mostovky, tentokrát se Praha chystá na opravu lícového zdiva. Prvním krokem k opravě je nová komise, která bude dohlížet nad přípravami opravy.

Devítičlennou komisi povede náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr, dále v ní zasedne osm odborníků z různých instituací: například generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková nebo děkan Stavební fakulty ČVUT Jiří Máca.

Náměstek primátora Adam Scheinherr na svém facebookovém profilu uvedl, že poslední rekonstrukce mostu sice skončila před deseti lety, neřešila ale samotné lícní zdivo. „Karlův most je jednou z našich nejcennějších památek, a proto je správné věnovat mu maximální péči. Kameny na klenbách, pilířích a zábradlích se dočkají šetrné a technologicky pokročilé diagnostiky, na základě které se pak určí postup a harmonogram navazujících prací,“ řekl Scheinherr. Na kolik oprava vyjde zatím není jasné.

Důvodem sestavení komise je podle důvodové zprávy pro radní požadavek na projektové řízení založené na „zcela specifických podmínkách a přístupech“. Proto se radnice rozhodla vytvořit komisi z řad erudovaných osobností české odborné veřejnosti. Komise bude poradním orgánem radních, bude projednávat, navrhovat a schvalovat jednotlivé fáze přípravy opravy. Teprve poté bude Praha vybírat firmu, která lícové zdivo opraví.

Karlův most má na starosti Technická správa komunikací, zakázku na opravdu zdiva si ale řídí přímo pražský magistrát.

Členové komise

1. Ing. arch. Naděžda Goryczková – generální ředitelka Národního památkového ústavu
2. Ing. Michaela Půlpánová – odborná referentka odboru památkové péče MHMP
3. Prof. Mgr. Richard Přikryl, Dr. – ústav geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze
4. Prof. Ing. Jiří Máca, CSc. – děkan stavební fakulty ČVUT v Praze
5. Ing. arch. Eva Strejčková – správce mostu, mostní oddělení Technické správy komunikací hl. m. Prahy a.s.
6. Bc. Ondřej Krutský – vedoucí oddělení mostního okruhu odboru investičního MHMP
7. Ing. Daut Kara – nezávislý odborník, specialista na rekonstrukce historických mostních objektů
8. Mgr.Kristýna Drápalová – asistentka předsedy výboru Zastupitelstva hl. m. Prahy pro územní rozvoj a památkovou péči

Tagy Karlův most praha Top
8 komentářů